Kraukšķīgo medus piparkūku mīkla

Ziemassvētki nav iedomājami bez našķēšanās ar piparkūkām. To cepšana ir lielisks veids, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni, radīt svētku noskaņu un piepildīt mājas ar Ziemassvētku smaržu.
Kraukšķīgo medus piparkūku mīkla

FOTO: Publicitātes foto

Nepieciešams:

  • 500 g Dobeles dzirnavnieka kviešu miltu “Ekstra”
  • 300 g medus
  • 100 g tumši brūnā cukura
  • 100 g skābā krējuma
  • 100 g sviesta
  • 10-20 g piparkūku garšvielu
  • 30 g cepamā pulvera
  • 1 ola
  • šķipsniņa sāls

 

Pagatavošana:

  1. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno medu, cukuru un sāli. Nepārtraukti maisot, karsē masu līdz cukurs ir izkusis, un tad pievieno piparkūku garšvielas.
  2. Katliņa saturu atdzesē apmēram 15 minūtes un pārlej bļodā. Tajā iemaisa olu, skābo krējumu un cepamo pulveri. Miltus pievieno vairākos piegājienos, lai vieglāk samaisīt. Ņem vērā, ka mīkla ir “ķepīga” – tādai tai ir jābūt! Bļodu apklāj ar pārtikas plēvi, lai mīkla neapkalst, un atdzesē ledusskapī apmēram stundu.
  3. Kad mīkla atdzesēta, uz galda virsmas uzber nedaudz miltu un mīklu izrullē 3mm biezumā. Ar formiņām izveido piparkūkas. Izkārto tās uz cepamās plātnes, kas apklāta ar cepamo papīru, un cep 180°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 12 minūtes.

 

Reklāma
Reklāma

Padomi lieliskām piparkūkām

  • Nekādā gadījumā nevajag “ķepīgajai” mīklai pievienot papildu miltus, jo laikā, kad tā tiek atpūtināta ledusskapī, milti uzbriest un padara to stingrāku.
  • Miltus nepieciešams uzbērt uz galda virsmas pirms mīklas izrullēšanas, lai tā neliptu pie galda.
  • Pirms izvēlies formiņas, ar kurām veidosi piparkūkas, ņem vērā to lielumu! Tas ietekmēs nepieciešamo laiku cepšanai. Mazākām piparkūkām pietiks ar 8 minūtēm, bet lielākām būs nepieciešamas 10-12 minūtes.