Ātrā kefīra–šokolādes biskvītkūka ar skābā krējuma krēmu
Ja iecerēts pikniks vai kāds cits pasākums ar daudz viesiem un it nemaz nav laika gatavot kādu sarežģītāku un laikietilpīgāku našķi deserta galdam, šī recepte ir ideāli piemērota. Patiešām ātri un viegli pagatavojama kūka gan lielākā, gan mazākā izmērā ar daudz dažādām dekoru variācijām. Un parasti visiem garšo!
Sastāvdaļas
Biskvītam:
- 1 glāze kefīrs
- 1 tējk. soda
- 1 ola
- 1 glāze milti
- ⅔ glāzes cukurs
- 3 ēdamk. augu eļļa
- 2 ēdamk. kakao
Krēmam:
- 600 g skābais krējums (25 % vai vismaz 20 %)
- 4 ēdamk. pūdercukurs
Gatavošana
- Kefīru sajauc ar sodu, bet olas sakuļ ar cukuru, tad abas masas rūpīgi samaisa kopā.
- Pievieno pārējās sastāvdaļas un maisot sajauc, līdz veidojas viendabīga masa.
- Iegūto mīklu lej 20 cm diametra cepamajā formā un cep 180 grādu temperatūrā 40 minūtes.
- Gatavo biskvītu atdzesē un pārgriež trīs daļās (lai ir trīs apaļi veidojumi). Drupatas nemet prom – noderēs kūkas dekorēšanai vai bērni apēdīs, jo dikti gardas.
- Kamēr biskvīts dziest, sakuļ skābo krējumu ar cukuru.
- Katru biskvīta kārtu, liekot citu virs citas, bagātīgi pārziež ar krēmu. Arī virspusi un malas, bet dekorē pēc sirds patikas.
Citas versijas
- Vienu no kārtām mēdzu pārziest ar kādu kūkām piemērotu, tātad – skābāku, kreptīgāku ievārījumu, piemēram, brūkleņu-ābolu. Un parasti pirmo kārtu noziežu ar krējuma krēmu, otro – ar ievārījumu vai pat ieziežu abus šajā kārtā.
- Attēlā redzamā kūka ir gatavota, ņemot visas sastāvdaļas divreiz vairāk un biskvītu cepot lielajā cepeškrāsns (taisnstūra) pannā, kas pārklāta ar cepamo papīru. Izcepto biskvītu sanāk pārgriezt divās daļās.
- Ja ir vēlme pagatavot biezāku kūku, jācep vēl viens biskvīts no dubultsastāvdaļām (sanāk četru kārtu kūka) vai no receptē norādīto produktu daudzuma – tad būs trīs kārtu kūka, jo plāno biskvītu nevarēs pārgriezt.
- Dekorēšanai šoreiz izmantoju saldētas ogas, jo svaigās nebija pieejamas, bet, protams, vasarai dikti piestāvēs svaigi augļi un ogas uz kūkas. Var arī izmantot jebkādus citus dekorus, tostarp speciālos, veikalos nopērkamos vai izkausētu šokolādi, no kuras kūkas virsējā kārtā krēmā var veidot kādus rakstus.