Ātrais un vienkāršais rolbiskvīts no auklītes recepšu grāmatas
Kad sagribas kaut ko kūkveidīgu, mūsu ģimenē risinājums ir rolbiskvīts, kas top pēc senas receptes. To aizguvu no savas auklītes, bet viņa – no savas vecomes. Recepte ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama, turklāt nepieciešamās sastāvdaļas vienmēr ir mājās.
Vajadzēs:
- 6 lielas olas
- 4 ēdamk. cukura
- paciņu (8 g) vaniļas cukura
- 6 ēdamk. miltu
- tējkaroti cepamā pulvera
- pavisam mazu šķipsnu sāls
- pūdercukuru pārkaisīšanai
- ievārījumu (vislabāk skābenu, piemēram, brūkleņu-ābolu vai plūmju, bet der jebkāds, kas garšo)
- saldo krējumu (bez tā var iztikt, bet mums garšo tieši ar putukrējumu)
- sviests cepampapīra ieziešanai
Gatavošana
- Atdala olu dzeltenumus no baltumiem, dzeltenumiem pievieno vaniļas cukuru, cukuru un šķipsnu sāls un saputo, līdz dzeltenums kļūst pavisam gaišs un vijīgs.
- Pievieno izsijātus miltus, cepamo pulveri un atkal puto, kamēr iegūst viendabīgu masu.
- Stingrās putās saputo olu baltumus – tā, lai noslīd no karotes, nevis notek.
- Pa daļām stingrās putas iecilā saputotajā olu dzeltenumu masā (bet noteikti nemaisa).
- Cepamo plāti pārklāj ar cepampapīru, ko rūpīgi ierīvē ar sviestu. Liek gatavo masu un kārtīgi izlīdzina.
- Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 15–20 minūtes (biskvīts ir gatavs, kad kļūst zeltains).
- Gatavo biskvītu noņem no cepampapīra, viegli sarullē un ļauj atdzist.
- Tikmēr sakuļ putukrējumu, saldajam krējumam pievienojot pavisam nedaudz cukura vai vaniļas cukura.
- Atdzisušo biskvītu atritina, pārziež ar ievārījumu, tam pa virsu klāj putukrējumu un atkal visu sarullē.
- Liek ledusskapī un ļauj sasūkties kādas pāris stundas, taču var ēst arī uzreiz, ja nevar nociesties.
- Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.