Vecā ievārījuma kēkss. Recepte no bērnības
Atceros, ka pusaudža vecumā es mēdzu cept ievārījuma kēksu – kādā no mammas žurnāliem biju atradusi recepti. Kēksa galvenās sastāvdaļas bija kāds no sarkanajiem ievārījumiem un krējums. Atradu savu seno, mīļo recepti!
Tagad šo vienkāršo ievārījuma kēksa recepti atradu grāmatā “100 kūkas un 1 svecīte”, ar to dalījusies pazīstamā kūku meistare Signe Meirāne. Un liku recepti lietā dienā, kad šķita: mūsu ledusskapī pele no bada var atdot galus:)
Sastāvdaļas:
(sastāvdaļas pielāgoju savas kēksa formas izmēram)
140 g sarkanā ievārījuma pēc izvēles
140 g skābā krējuma
100 g cukura (vai pēc garšas. Ja ievārījums ļoti salds, iespējams, vajag mazāk)
2 olas
160 g kviešu miltu
šķipsniņa sāls
nedaudz eļļas pannas ietaukošanai
Gatavošana:
- Sakarsē cepeškrāsni 200 grādu karstu.
- Olām pievieno cukuru, sakuļ ar dakšiņu. Pievieno pārējās sastāvdaļas un rūpīgi samaisa. Mīklu lej ietaukotā kēksa formā – es parasti iesmērēju to ar eļļu un izbārstu ar miltiem.
- Kēksu cep aptuveni 25-35 minūtes, līdz tas ir skaisti brūns un, iedurot ar dakšiņu, mīkla pie tās nelīp.