No vecmāmiņas zilās recepšu kladītes – kūka sapnis!

“Šī recepte ir no manas vecmammas zilās kladītes, kas atgādina bērnību. Recepte nav sarežģīta, taču prasa laiku. Šī kūka garšo gan lielajiem, gan mazajiem. Ābolu vietā var ņemt arī citus augļus,” piesakot konkursam kūku Sapnis, raksta Evelīna Vītola.
Šī kūka garšo gan lielajiem, gan mazajiem. 

FOTO: no personīgā arhīva

Šī kūka garšo gan lielajiem, gan mazajiem. 

Sastāvdaļas: 

6–8 personām

  • 4 āboli 
  • 280 g miltu
  • 250 g cukura 
  • 1 paciņa (180 g) sviesta istabas temperatūrā 
  • 4 olas
  • ½ tējk. sodas
  • šķipsna sāls

 

Gatavošanas gaita:

Reklāma
Reklāma
  1. Vajadzēs cepamo formu 28 cm diametrā. 
  2. Atdali olu baltumus no dzeltenumiem un liec atsevišķos traukos. Dzeltenumiem pieber 200 g cukura un kul, līdz masa ir viendabīga un krēmīga. 
  3. Sviestu sagriez kubiņos, pievieno sakultajiem olu dzeltenumiem un vēl nedaudz pakul. 
  4. Miltos iemaisi sodu, tad miltus pieber olu dzeltenumiem un ar rokām vai koka karoti mīci, līdz masa nelīp pie pirkstiem. Ja nepieciešams, pieber vēl mazliet miltu.
  5.  ⅓ mīklas nogriez, ietin pārtikas plēvē, liec ledusskapī, bet vēl labāk – saldētavā. Pārējo mīklu liec formā, izlīdzini pa pamatni un ap pamatnes maliņām aptuveni 3 cm augstumā. Sadursti ar dakšiņu. 
  6. Liec kūkas pamatni ledusskapī. Tikmēr nomizo un sagriez gabaliņos ābolus. Kad augļi sagriezti, izņem no ledusskapja formu ar mīklu un kārto tajā ābolu gabaliņus.  
  7. Olu baltumiem pievieno atlikušo cukuru un šķipsniņu sāls un puto, līdz izveidojas stingra masa.
  8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  9. Formā sakārtotajiem āboliem pa virsu liec un vienmērīgi izlīdzini saputoto olbaltumu, bet tam pa virsu – auksto mīklu no saldētavas, sadrupinot to skaistās drumstalās. 
  10. Liec kūku cepeškrāsnī un cep 30–40 minūtes, līdz gatava. Pasniedz, kad atdzisusi.

 

Vairāk gardas receptes meklē “100 labi padomi Saimniecei” numurā! 

Saistītie raksti