Tik gaisīga, ka mutē kūst! Itāļu saldā maize “Panettone”
Panetone ir klasiska itāļu Ziemassvētku saldā maize, kas pazīstama ar savu gaisīgo, maigi saldeno tekstūru un žāvētu augļu vai sukāžu gabaliņiem. Šī svētku maize radusies Milānā, un tās vēsture aizsākas viduslaikos.
Panetone tradicionāli tiek pasniegta ar karstu dzērienu, piemēram, kafiju vai karstvīnu.
Sastāvdaļas
(1 maizei):
Raudzēšanai:
- 150 g miltu
- 75 ml silta ūdens
- 1 tējkarote sausā rauga
- 1 ēdamkarote cukura
Pamatmīklai:
- 350 g miltu
- 100 g cukura
- 4 olu dzeltenumi
- 1 ola
- 100 g sviesta (izkausēta un atdzesēta)
- 100 ml silta piena
- 1 tējkarote vaniļas esences
- 1 rīvēta citrona un 1 apelsīna miziņa
- 150 g rozīņu (vislabāk iepriekš izmērcēt ūdenī vai liķierī)
- 100 g sukādes (pēc izvēles)
Pagatavošana:
- Sajauc visas rauga mīklas sastāvdaļas un novieto siltā vietā, ļaujot apmēram 30 minūtes aktivizēties, līdz ieraugs kļūst gaisīgs.
- Lielā bļodā sajauc miltus un cukuru. Atsevišķi sakuļ olu dzeltenumus, olu, pienu, vaniļas esenci un citrusaugļu miziņas. Sajauc šo maisījumu ar ieraugu un pamazām iemaisa miltus.
- Pakāpeniski, mīcot mīklu, pievieno izkausēto sviestu, līdz mīkla kļūst gluda un elastīga. Mīcīšanas procesā pievieno rozīnes un sukādes, lai tās vienmērīgi iejauktos mīklā.
- Saveļ mīklu bumbā, pārklāj ar tīru virtuves dvielīti un ļauj tai uzrūgt siltā vietā 2–3 stundas vai līdz mīkla ir dubultojusies apjomā.
- Uzrūgušo mīklu liek apaļā cepamformā (var izmantot papīra vai metāla veidni) un ļauj tai vēlreiz uzbriest apmēram stundu.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Cep 30–40 minūtes vai līdz virsma kļūst zeltaini brūna un kūka ir izcepusies līdz galam (var pārbaudīt ar iesmiņu).