Dāmu pirkstiņi jeb Savoiardi cepumi
Dāmu pirkstiņus izmanto kā pamatu vieglām tortēm un itāļu iecienītajam tiramisū. Šos cepumus var pagatavot arī mājās.
Ļoti rūpīgi atdalām olu baltumus no dzeltenumiem un cenšamies ne
vien pēc tā, lai baltumos nebūtu ne piliena dzeltenuma, bet arī
trauks būtu iepriekš rūpīgi attīrīts. Dzeltenumiem pieberam pusi no
cukuru un pagaidām atliekam maliņā, bet baltumus ar mikseri un
pilnu jaudu, sākam kult līdz biezām putām, pakāpeniski pievienojam
atlikušo cukuru un turpinām kulšanu, kamēr cukurs pilnībā
izkūst.
Arī dzeltenumus kārtīgi sakuļam ar mikseri, kamēr cukurs pilnībā
izkusis, ar karoti nesteidzīgi iemaisām sakultos baltumus , pēc tam
tik pat nesteidzīgi un rūpīgi iemaisām miltus un, kad viss
iemaisīts viendabīgā mīklā, varam ķerties pie cepumu veidošanas. To
varam darīt gan ar speciālām konditorejas špricēm vai vienkāršu
maisiņu ar izgriezumu stūrītī.
Cepamtraukā ieklājam cepampapīru, izspiežam uz tā pirkstiņu formas
cepumus, bagātīgi pārkaisām ar pūdercukuru un 200 grādos cepam
aptuveni 10 minūtes jeb līdz vieglam zeltainumam. Pēc izcepšanas
formu izņemam no krāsns, jaujam cepumiem tajā atdzist, pēc tam
noņemam no cepampapīra un pasniedzam galdā.
Sastāvdaļas
- Sviests - 200.grami
- Ūdens - 4.glāzes
- Milti - 4.glāzes
- Olas - 10.gab