Mazsālīts lasis
Lasim nogriež galvu, pārgriež muguriņu, izgriež muguras asaku,
fileju sadala četrās daļās: 2 muguriņas un 2 sānu daļas. Fileju
nemazgā, bet ar tīru drānu nosusina. Sāli sajauc ar cukuru (3 daļas
sāls, 1 daļa cukura), uzber uz dēļa, laša gabalus uzliek no abām
pusēm uz sagatavotā maisījuma un uzspiež. Saliek pa diviem gabaliem
ar ādu uz ārpusi, viegli noslogo un noliek vēsā vietā. Pēc 6 – 12
stundām pasniedz.
Sagriež slīpi plānās šķēlītēs, kārto ovālā zivju šķīvī. Dažas
šķēlītes saritina veltnī vai tūtiņā. Pārkaisa ar smalkiem pipariem,
kaudzītē sakārto marinētu sīpolu ripas, virs tām liek diļļu vai
pētersīļu zariņus. Var rotāt ar citronu šķēlītēm.
Tāpat gatavo mazsālītas foreles, tikai ar sāli ar cukuru ņem
attiecībā 1:1 vai 2:1.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga:
Jumava, 2004
Marinētu sīpolu recepti atradīsi: Receptes/Salāti un uzkodas/Uzkodas/Marinēti sīpoli
Sastāvdaļas
- Lasis
- Sāls
- Cukurs
- Pipari
- Sīpoli
- Zaļumi, citronu šķēlītes