Kārtainie svētku salāti
6 porcijas
Gatavošanas laiks ~30 minūtes
Uzvāra ūdeni ar sāli, ieber kurkumu un rīsus. Uzliek vāku, kad rīsi uzvārās, nogriež maksimāli mazu liesmu un nemaisot sautē 15 - 20 minūtes, līdz rīsi gatavi. Atdzesē. Sajauc visas mērces sastāvdaļas, pusi mērces iemaisa aukstajos rīsos. Lai salāti iznāktu garšīgāki, nevis pliekani, mērcei jābūt ļoti pikantai, lai izteikti jūt gan ķiploku, gan etiķi, gan sāli. Salātos tās garša kļūst daudz maigāka.
Burkānus sarīvē, pievieno pusi atlikušās mērces.
Papriku un ābolus sagriež mazos kubiņos, sajauc ar mērci.
Apelsīnus nomizo un sagriež ripiņās.
Ņem dziļu, vēlams stikla (lai skaistums ir redzams) bļodu, liek tajā kārtu rīsu - apmēram 1/3 no visa rīsu daudzuma: tad kārtu burkānu, tad atkal rīsus, tad ābolus ar papriku, tad atlikušos rīsus un pa virsu - apelsīnu šķēles. Pārkaisa sagrieztus lociņus.
Recepte no grāmatas: Latvijas veģetārieša rokasgrāmata / Dita Lase. – Rīga: Jumava, 2010
Sastāvdaļas
- Basmati risi - 2.glāzes
- Kurkuma - 2.tējk.
- Sāls - 1.tējk.
- Ūdens - 4.glāzes
- Burkāni - 4.gab
- Āboli - 2.gab
- Zaļā paprika - 2.gab
- Apelsīni - 2.gab
- Lociņi
- Mērcei:
- Olīveļļa - 1.glāze
- Etiķis 9% - 3 - 6.ēdamk.
- Ķiploks - 1 - 2.daiviņas
- Krievu sinepes - 1.tējk.
- Sāls, pipari, pētersīļu zaļumi