Kažoks bez siļķes
4 - 6 porcijas
Kartupeļus un burkānus novāra, nomizo. Ļauj atdzist. Tad sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Marinētos gurķus sarīvē vai sīki sagriež. Sīpolu sīki sagriež un aplej ar verdošu ūdeni, atstāj 5 minūtes (svaigs sīpols piešķir salātiem nepatīkamu, rūgtenu piegaršu). Notecina.
Sajauc mērces sastāvdaļas. Dziļā stikla traukā vai zupas šķīvī
liek kārtu kartupeļu, pārziež ar plānu kārtiņu mērces (1 - 2 ēd.
k.), tad kārtu burkānu, atkal pārziež mērci. Notecinātos sīpolus
pārkaisa plānā kārtiņā uz burkāniem, uz sīpoliem liek gurķus un
pārziež ar mērci. Ābolus nomizo un sarīvē, sajauc ar dažām karotēm
mērces, lai nenobrūnē; kārto uz salātiem. Visbeidzot virspusi
nosedz ar biešu kārtu, nogludina, pārklāj ar pārtikas plēvi vai
vāku, lai neapkalst, un liek ledusskapī uz diennakti ievilkties.
Pirms pasniegšanas izrotā.
Recepte no grāmatas: Latvijas veģetārieša rokasgrāmata / Dita Lase. – Rīga: Jumava, 2010
Sastāvdaļas
- Kartupeļi - 2.gab
- Burkāns - 1.gab
- rīvētas marinētas bietes - 2.glāzes
- Sīpols - 1.gab
- Marinēti gurķi - 3 - 5.gab
- Āboli - 2.gab
- Mērcei:
- skābs krējums vai vegāniem piemērota majnēze - 1 - 1 1/2.glāze
- sarīvēts ķiploks - 1.daiviņa
- Mārrutki - 1/2 - 1 .tējk.
- Krievu sinepes - 1/2 - 1 .tējk.
- ajūrvēdiskā melnā sāls.pēc garšas