Jāņu siers manās mājās

Pašgatavots siers - nav nemaz tik sarežģīti.

Foto: Serjoga, Maikliņš un Natalija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Serjoga, Maikliņš un Natalija

Kad tikai biju dzirējusi par siera gatavošanu mājās, man tas šķita diezgan grūts process, ka jebkurš to nevar darīt.

Tad man ieinteresēja šīs process un es izlasīju daudz dažādas receptes, un pat noskatījos video, kā tiek gatavots siers.,Pēc video noskatīšanās sapratu, ka tas nav tik grūti, ka man arī ir jāizmēģina. Siera receptes ir tik daudz un dažādas, cik ir pašas saimnieces. Citās receptēs piens un biezpiens ir vienādā daudzumā, bet citās piena daudzums krietni pārsniedz biezpiena daudzumu. Es izvēlējos recepti un visas sastāvdaļas samazināju līdz minimumam, jo kā nekā - gatavoju pirmo reizi un nezināju, kas un kā sanāks.

Ieteikumi:

-Biezpienu labāk ņemt vājpiena, jo tad labāk atdalīsies sūkalas, bet ja ir ne tik skābs biezpiens, tad būs jāpievieno citrona sula.

-Sviestu liek arī pēc vēlēšanās: jo vairāk - jo treknāks siers, jo mazāk - jo sausāks, ne tik trekns.

-Olas var nelikt veselas, bet tikai dzeltenumus, tad būs dzeltenāks siers.

-Siera garšas dažādībai var pievienot gan ķimenes, gan kurkumu, gan paprikas pulveri, gan sīki sagrieztu papriku vai čilī piparus, gan dilles un citas lietas.

-Visas vajadzīgās sastāvdaļas,nepieciešamās lietas sagatavojam pirms sākam gatavot sieru, lai viss ir pa rokai,l ai mierīgi var gatavot. Var gatavot pilnīgi bez jebkādām piedevām un būs arī ļoti gardi.

- Ja biezpiens ir graudains un sieru vēlas viendabīgu, tad biezpienu jāsablenderē vai jāsamaļ gaļasmašīnā, vai ar stampiņu jāsastampā. Bet, ja garšo graudains siers, tad var īpaši nepūlēties. Bet var arī uzreiz paņemt viendabīgas masas biezpienu. Man bija graudains biezpiens, es tik mazliet to sastampāju, siers nebija graudains un nebija viendabīgs, tads pa vidam.

- Produktus siera gatavošanai, piemēram pienu un biezpienu, noteikti ņemam lauku, nevis veikala.

Sastāvdaļas:

* 0,5l piens

* 400g biezpiens,vājpiena

* 1 ola vai tikai dzeltenums

* 40g sviests

Reklāma
Reklāma

* 1/3 tēj.k sāls vai pēc garšas

* 1 ēd.k ķimenes

* citrona sula, ja būs nepieciešama(ja biezpiens skābs,tad nevajadzēs)

Gatavošanas process:

-Pienu liekam katliņā un sildam līdz brīdim, kad jau gandrīz sāk vārīties.

-Pievienojam sablenderētu vai sastampātu biezpienu.

-Karsējam visu laiku maisot, līdz atdalās dzelten/zaļas sūkalas, tas aizņems līdz 2 minūtēm, ja biezpiens pietiekami skābs, bet ja neveidojas sūkalas, tad pievienojam nedaudz citrona sulu.

-Uz katliņa liekam caurduri, kam virsū samitrināta marle divās kārtās.

-Lejam marlē mūsu siera masu, lai notek sūkalas. Marles malas saliekam kopā un pakratām, lai labāk atdalās sūkalas.

-Pa to laiku olu sakuļam viegli ar sāli.

-Katliņā liekam sviestu ar ķimenēm un kausējam. Šādi ķimenes atdzīvosies un būs aromātiskākas.

-Kad sviests izkusis, pievienojam siera masu no marles, kārtīgi, bet uzmanīgi maisām, lai siers savelkas ar sviestu.

-Tad pievienojam sakulto olu un turpinām maisīt, lai viss savelkas vienā kamolā, viendabīgā masā. Šādu produktu daudzums jākarsē apmēram 5-8 minūtes.

-Noņemam un liekam pa trauciņiem vai iesienam sieru marlē. Liekam aukstumā atdzist. Ja iesienam marlē, tad pēc 3 stundām aukstumā, marli noņemam un turpinām turēt vēl pāris stundas aukstumā. Ļoti labi būs uz nakti.




 

Sastāvdaļas

  • Piens
  • Biezpiens
  • Ola
  • Sviests
  • Sāls
  • Ķimenes
  • Citrona sula