Pildītas rīsu kroketes - svētdienas pusdienām!
Šī ir klasiska itāļu uzkoda. Recepte nak no Lacio (Lazio), kur šo ēdienu sauc Suppi'alla romana. Pasniedziet tās karstas tieši no pannas.
1. Dziļā pannā uz mērenas uguns sakarsē 2 ēd. k. eļļas. Ieber
rīsus un maisot cep 2 minūtes. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski
pievieno buljonu, dz viss šķidrums uzsūcies un rīsi ir mīksti.
Process ir tāds pats, kā gatavojot risoto: rīsi kļūst mīksti pēc
15-20 minūtēm. Noņem no uguns un stundu atdzesē.
2. Pannā uz mērenas uguns sakarsē atlikušās 2 ēd. k. eļļas. Ieber
sīpolus un 3-4 minūtes cep, līdz tie kļūst mīksti.
3. Pievieno vistu akniņas, liellopu gaļu un vīnu un sautē ~5
minūtes, līdz vīns iztvaiko. Pievieno tomātus un pieber sāli un
piparus. Bieži apmaisot, karsē -20 minūtes, līdz mērce sabiezē.
4. Bļodā samaisa atdzisušos rīsus, Parmas sieru un sviestu. Rūpīgi
samīca un izveido apaļas kroketes golfa bumbiņas lielumā. Katrai
kroketei izveido iedobi un iepilda gaļas mērci un gabaliņu cieti
vārītas olas. Iedobi aizspiež ciet.
5. Lēzenā šķīvī ar dakšiņu sakuļ olas. Kroketes iemērc olu
maisījumā, pēc tam apviļā rīvmaizē.
6. Fritējamajā katlā sakarsē eļļu ļoti karstu. Pārbauda
temperatūru, iemetot katlā gabaliņu. maizes. Ja uz virsmas uzreiz
parādās burbuļi, un maize kļūst brūna, eļļa ir pietiekami
sakarsusi.
7. Kroketes nelielās porcijās liek katlā un fritē 5 minūtes, līdz
tās kļūst zeltaini brūnas. Kroketes ar putu karoti izņem no katla
un nosusina uz papīra dvieļa. Pasniedz karstas.
Avots: Jāņa Rozes apgāda izdotā Mikela Neri grāmata
“Uzkodas.
Gardai un veselīgai maltītei”
Sastāvdaļas
- Olīveļļa - 4.ēd.k.
- Liellopu gaļas buljons - 1.l
- sīki sakapāts neliels sīpols
- rupji sakapātas vistas akniņas - 125.g
- Malta liellopu gaļa - 60.g
- saldēti zaie zirnīši - 150.g
- Sausais baltvīns - 2.ēd.k.
- nomizots, sakapāts liels tomāts
- Sāls un malti melnie pipari
- sarīvēts parmas siers - 2.ēd.k.
- Sviests - 2.ēd.k.
- nolobītas, sakapātas cieti vārītas olas - 2.gb.
- Olas - 2.gb.
- Rīvmaize - 200.g
- eļļa fritēšanai - 1.l