Humuss. Jauns ēdiens tavā virtuvē
Tradicionāli humusu gatavo no turku jeb auna zirņiem un tahini (sezama sēklu pasta), pievienojot citrona vai laima sulu, ķiploku, olīveļļu, sāli, papriku un rotājot ar pētersīļu, koriandra vai piparmētru lapām.
4 personām
Gatavošana 10 minūtes, zirņu mērcēšana 6–8 stundas, vārīšana 1,5 stundas
Sastāvdaļas:
250 g kaltētu turku zirņu
1/3 glāzes tahini pastas
1 citrona vai laima sula
2–3 ēdk. olīveļļas
2 ķiploka daiviņas
sāls
Gatavošana:
1. Aplej turku zirņus ar ūdeni un izmērcē 6–8 stundas. Ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni un liec zirņus vārīties. Karsē uz mazas uguns aptuveni 1,5 stundas. Novārītos zirņus nolej un atdzesē. Daļu šķidruma pataupi.
2. Visas sastāvdaļas liec kopā un sablenderē vienmērīgā pastas konsistencē. Ja šķiet, ka humuss ir biezs, vari pievienot šķidrumu, kurā zirņi vārījās.
3. Humusu pildi bļodiņā, pievieno sagrieztus svaigos dārzeņus, pitas maizi vai lavašu un pasniedz kā uzkodu.
Avots: Žurnāls 100 labi padomi 2011/7/8