Kā radās Cēzara salāti un gardas salātu recepšu variācijas
Brīdī, kad šķiet, ka mājās nekā nav, var rasties visģeniālākās receptes.
Brīdī, kad šķiet, ka mājās nekā nav, var rasties visģeniālākās receptes. Tā atgadījās arī kādam itāliešu pavāram.
Kas notiek, ja vienā bļodā sajauc Eiropas virtuves izcelsmes produktus — romiešu salātus,
Dižonas sinepes, Parmas sieru, Lielbritānijas grauzdiņus un bekonu? Rodas amerikāņu ēdiens, ko pazīstam ar nosaukumu Cēzara salāti. Jā, tieši tā! Šie salāti, kas atrodami gandrīz katra restorāna ēdienkartē visā pasaulē, ir dzimuši Amerikā.
Tos radījis itāliešu pavārs Cē-zars Kardīni (Caesar Cardin) savā restorānā Ziemeļamerikā.
Bija 1924. gada 4. jūlijs — ASV Neatkarības diena. Restorānam šajā svētku dienā bija tik daudz apmeklētāju, ka lēnām sāka beigties visi produkti. Taču cilvēki nāca un nāca. Būtu muļķīgi slēgt restorānu ar vārdiem: "Piedodiet, mums vairs nav nekā, ko ēst!"
Pavārs Kardīni ielūkojās pieliekamajā — romiešu salāti, grauzdiņi, siers, olas, olīveļļa... Viss tika rūpīgi sajaukts, un salāti gatavi!
Vēlāk šiem salātiem pavāra brālis — militārs lidotājs — pievienoja anšovus, tā teikt, pikantumam, un nosauca tos par Aviatora salātiem. Tiesa, šis nosaukums neguva atsaucību, jo salātus gan ar, gan bez anšoviem turpināja saukt par Cēzara salātiem.