Ceptu topinambūru un biešu salāti
Topinambūri, bietes, valrieksti, spināti vai rukola - neparasti salāti gatavi!
Topinambūrus un bietes nomizo (bietes var sagriezt daiviņās), aplaista ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas zaļumiem un sāli, ietin folijā (atsevišķi bietes un topinambūrus, tai tie nenokrāsotos no bietēm) un cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes.
Tad topinambūriem foliju paver un turpina cept, līdz dārzeņi mīksti un ar brūnu sānu.
Ik pa laikam pārbauda gatavību, iedurot saknēs ar nazi. Tas gan atkarīgs arī no izmēra, taču, visticamāk, topinambūri būs gatavi ātrāk par bietēm.
Ja cepeškrāsns nav pieejama, saknes var ari vārīt, tomēr ceptas garšo citādi. Vārītos topinambūrus pēc tam apcep eļļā brūnus.
Pārslaka ar aveņu etiķi vai balzametiķi, atdzesē.
Bumbierus ar visu mizu sagriež daiviņās un, lai nenobrūnē, arī pārslaka ar etiķi (vai citronu sulu).
Pasniegšanai domātajā traukā kārto spinātus un/vai rukolu, biešu un bumbieru daiviņas, topinambūrus, valriekstu pusītes.
Sakuļ mazliet olīveļļas ar etiķi un sāli, pārlej salātiem.
Vairāk informācijas par topinambūru www.topinambo.lv.
Sastāvdaļas
- Bietes - 2 - 3.gab.
- Topinambūri - 200.g
- Valrieksti - 30.g
- Bumbieri - 1 - 2.gab.
- Provansas zaļumu maisījums vai rozmarīns, timins, oregano - 1.ēd.k.
- extra virgin olīveļļa - 1 - 2.ēd.k.
- Balzameyiķis vai aveņuetiķis
- Sāls pēc garšas