Zaļumu salāti ar pieneņu lapām!
Salātos izmanto skābenes un pieneņu lapas.
Sastāvdaļas:
100 g jauno pieneņu lapu,
saišķītis redīsu,
100 g lapu salātu,
50 g skābeņu.
Mērcei:
2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas,
ēdamkarote kaperu,
ēdamkarote medus
Gatavošana:
Pieneņu lapas, lai tās pagatavotas nebūtu rūgtas, pusstundu jāmērcē sālsūdeni.
Redīsus nomazgā un sagriež ripiņās. Pieneņu lapas, salātu lapas, skābenes, redīsu lapas noskalo un nopurina. Lielās lapas var saplucināt, mazākās - izmanto veselas.
Visas sastāvdaļas kārto salātu traukā.
Eļļu sajauc ar kaperiem. Pamīšus pārtecina medu un eļļu.
Baltijā kaperus iegūst no pieneņu ziedpumpuriem, tos iemarinējot. Lai iemarinētu 250 g ziedpumpuru, uz glāzi ūdens ņem 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkaroti sāls un pusglāzi etiķa. Marinādi uzvāra, tajā saber ziedpumpu- rus un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Izmanto kā pikantu piedevu soļankai, gaļas ēdieniem, mērcēm, salātiem.
Recepte no Zvaigzne ABC izdotās Lolitas Šelvahas grāmatas "Ēdieni Latvijā"