Dārza svētku laiks ir sācies! Kā lieliska uzkoda būs kroketes ar šķiņķi un sieru
Šī sātīgā uzkoda labi iederēsies gan dārza svētkos, gan ikdienā, piemēram, pēc aktīvas atpūtas vai dārza darbiem.
Sastāvdaļas:
Šīs sastāvdaļas paredzētas 4-6 porciju pagatavošanai.
- 60 gramu sviesta
- 150 gramu kviešu miltu
- 320 militru piena
- 1/2 gaļas buljona kubiņa
- 50 gramu svaigi sarīvēta Grijēras siera
- 125 gramu sakapāta šķiņķa
- šķipsniņa sarīvēta muskatrieksta
- 2 lielas olas, dzeltenums atdalīts no baltuma
- 150 gramu rīvmaizes
- 1 litrs eļļas fritēšanai
Gatavošana:
- Pannā uz lēnas uguns izkausē sviestu. Maisot, iesijā 100 gramu miltu. Noņem no uguns un, nepārtraukti maisot, pielej pienu un pievieno buljona kubiņu.
- Nepārtraukti maisot, miltu maisījumu uzvāra un uz lēnas uguns turpina vārīt 3-4 minūtes, līdz mērce sabiezē. Pievieno sieru, šķiņķi un muskatriekstu. Iemaisa 1 olas dzeltenumu, noņem no uguns un atdzesē. Mazā bļodiņā sakuļ otru olas dzeltenumu un abus baltumus.
- Atlikušos miltus izsijā uz šķīvja. Uz otra šķīvja uzber rīvmaizi. No siera maisījuma izveido valrieksta lieluma bumbiņas - kroketes. Apviļā miltos, iemērc olu maisījumā un pēc tam apvārta rīvmaizē.
- Fritējamā katlā sakarsē eļļu ļoti karstu. Pārbauda temperatūru, iemetot katlā gabaliņu maizes. Ja uz virsmas uzreiz parādās burbuļi un maize kļūst brūna, eļļa ir pietiekami karsta.
- Kroketes nelielās porcijās liek katlā un fritē 5 minūtes, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Kroketes ar putu karoti izņem no katla un nosusina uz papīra dvieļa. Pasniedz karstas.
Recepte no Mikelas Neri grāmatas "Uzkodas gardai un veselīgai maltītei". (Izdota Jāņa Rozes apgādā.)