Un ko tu celsi galdā 18. novembra svētku pusdienās? Šeit lieliskas idejas!
Kā padarīt svētku galdu svinīgu? Piedāvājam izmantot šefpavāra Normunda Baranovska ne vien garšīgo, bet arī vizuāli skaisto ēdienu receptes – biešu vinegrets, kas papildināts ar olu un siļķi, dzērveņu–jogurta želeja vai biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu. Ēdienu gatavošanai izmanto Latvijā audzētus produktus!
BIEŠU VINEGRETS AR OLU UN SIĻĶI
Pagatavošana laiks: 1 h
Porcija: 4 cilvēkiem
Sastāvdaļas:
Bietes – 4 gab.
Kartupeļi – 2 gab.
Burkāni – 2 gab.
Skābēti kāposti – 200 g
Sīpols – 1 gab.
Olas – 3 gab.
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Zaļumi – 1 sauja
Selection by Rimi sāls pēc garšas
Selection by Rimi citronpipari pēc garšas
Marinēta siļķe – 400 g
Gatavošana
- Novāri bietes, kartupeļus un burkānus.
- Nomizo novārītos dārzeņus un sagriez kubiņos.
- Novāri olas (5–6 min.).
- Smalki sagriez sīpolu un skābētos kāpostus.
- Sagriez siļķes fileju, sarīvē olas un sakapā zaļumus.
- Kārto salātus traukos, liekot kārtās visas sastāvdaļas.
- Pa virsu lej olīveļļu, uzkaisi sāli un citronpiparus.
Aikāgaršo padoms!
Pagatavo šos salātus lielā traukā, jaucot visas sastāvdaļas uzreiz kopā. Pamēģini pievienot arī ābolu, tas lieliski garšos kopā ar pārējām sastāvdaļām.
DZĒRVEŅU JOGURTA ŽELEJA
Pagatavošana laiks: 2h un 30 min
Porcija: 4 cilvēkiem
Sastāvdaļas:
Svaigas dzērvenes – 500 g
Cukurs – 200 g
Dzeramais ūdens – 250 ml
Jogurts bez piedevām Alpenrose – 400 g
Pūdercukurs – 120 g
Želatīns – 40 g
Ūdens – 50 ml
Gatavošana
- Samal dzērvenes ar cukuru un izspied caur sietu.
- Atsevišķā traukā sajauc jogurtu ar pūdercukuru.
- Sajauc želatīnu ar aukstu ūdeni un uzbriedini.
- Sakarsē želatīnu un pievieno 2/3 dzērvenēm, bet 1/3 jogurtam un samaisi.
- Lej ½ izveidotās dzērveņu masas formā un liec ledusskapī uz 30 min.
- Kad želatīns nedaudz sacietējis, lej pa virsu jogurta masu un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
- Kad arī baltā jogurta masa sacietējusi, pārlej to ar atlikušo dzērveņu masu un ļauj želejām sacietēt
- Kad želejas sacietējušas, griez gabalos un dekorē pēc savas izvēles
Aikāgaršo padoms!
Izmēģini pagatavot želeju arī no jogurta ar piedevām, kā arī izmanto dažādas citas svaigās ogas un augļus.
BIEŠU PANKŪKAS AR PUTOTU CIDONIJU KRĒMU
Pagatavošana laiks: 40 min
Porcija: 4 cilvēkiem
Sastāvdaļas:
Pankūkām
Vārītas bietes – 400 g
Olas – 2 gab.
Milti – 120 g
Cukurs – 2 ēdamk.
Apelsīni – 2 gab.
Sāls – 1 šķipsniņa
Eļļa cepšanai
Kanēlis – 1 ēdamk.
Soda – ½ tējk.
Krēmam
Cidoniju sula – 50 ml
Krēmsiers Rimi – 200 g
Olas – 1 gab.
Cukurs – 1 ēdamk.
Gatavošana
- Samal vai izberz caur sietu bietes, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls.
- Masai pierīvē apelsīna miziņu un sulu no apelsīniem.
- Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus, sodu. Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdeni vai apelsīnu sulu.
- Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas.
- Kamēr pankūkas cepas, pagatavo krēmu – sakul olu ar cukuru biezā masā, pievieno krēmsieru, cidoniju sulu un sakul.
Aikāgaršo padoms!
Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas.