Tavam svētku galdam – latviešu ēdieni jaunās skaņās
Šogad 18. novembrī Latvija svin 100. dzimšanas dienu, un tam par godu ir īsti laikā galdā celt ko īpašu – piemēram, latviešu tradicionālos ēdienus, bet mūsdienīgā sniegumā.
Receptes iesaka restorāna “Tex-Mex” šefpavārs Kristaps Viesturs.
“18. novembris ir diena, kad katra Latvijas iedzīvotāja sirdī parādās īpaši silta noskaņa, un, kā jau šādos notikumos pienākas, mēs kārojam pēc tai pieskaņota svētku galda. Uz tā goda vieta jāatrod smaržīgai rupjmaizei, mūsu bitenieku ievāktam medum un tradicionālajai bukstiņputrai. Tāpat mūsu ābelēs vēl ir redzami pēdējie āboli, kam pienācis īstais laiks beigt vientuļi šūpoties zaru galos un padarīt maltīti vēl sulīgāku. Savukārt biezpiena kūka ar laimu un Latvijas mežos vāktām ogām patīkamo vakaru padarīs vēl saldāku,” stāsta restorāna “Tex-Mex” gastronomijas guru Kristaps Viesturs.
RUPJMAIZES RIKA AR MEDU UN PIKANTO LATVIJAS BEKONU
4 personām
Sastāvdaļas:
4 šķēles rupjmaizes
2 ēdamkarotes medus
200 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas
1 daiviņa ķiploka
dilles – pēc garšas
pētersīļi – pēc garšas
melnie pipari – pēc garšas
marinēti hallapenjo pipari
Gatavošana:
Rupjmaizes šķēles sagriež nelielos gabalos, pārsmērē ar medu. Kūpinātu cūkgaļas krūtiņu samaļ gaļas maļamajā mašīnā, pievieno sakapātas dilles, pētersīļus, ķiploka daiviņu un melnos piparus. Masu rūpīgi samaisa un smērē pa virsu maizītēm. Dekorē ar hallapenjo pipariem un sakapātiem zaļumiem.
BUKSTIŅPUTRAS SACEPUMS AR ASINSDESU, KRAUKŠĶĪGO BEKONU UN ĀBOLU-DZĒRVEŅU MĒRCI
4 personām
Sastāvdaļas:
300 g miežu putraimu
200 g kartupeļi.
1 luņķītis (jeb 300 g) asinsdesas
300 g bekona
150 g dzērveņu
200 g ābolu
100 g cukura
4 ēdamkarotes skāba krējuma
sāls
Gatavošana:
No miežu putraimiem un kartupeļiem uzvāra bukstiņputru, to atdzesē. Cepamajā formā ieklāj pergamenta papīru, lai vieglāk būtu izņemt ārā sacepumu. Cepamajā formā klāj pusi no bukstiņputras, pa virsu liek sagrieztus asinsdesas gabaliņus un pārklāj ar atlikušo bukstiņputru. Liek cepeškrāsnī cepties 180°C temperatūrā 15 – 20 minūtes. Sacepumu izņem ārā un pārsmērē ar skābo krējumu. Vienlaikus gatavo ābolu-dzērveņu mērci. Ābolus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, tos liek katlā sautēties kopā ar dzērvenēm un cukuru 10 – 15 minūtes,. Savukārt bekonu sagriež plānās strēmelēs un apbrūnina cepeškrāsnī 200° C temperatūrā 5 – 10 minūtes. Sacepumu liek uz šķīvja, pasniedz ar dzērveņu mērci un kraukšķīgo bekonu.
BIEZPIENA KŪKA AR LAIMU, MEŽA OGU MĒRCI UN LAIMA SUKĀDĒM
12 personām
Sastāvdaļas:
biezpiens – 800 g
cukurs – 300 g
laima augļi – 2 gab.
cepumi – 200 g
sviests – 60 g
medus – 60 g
milti – 2 ēdamkarotes
olas – 2 gab.
dažādas meža ogas – 300 g
skābs krējums 200 g
piparmētra – dekoram
Gatavošana:
Cepumus sadrupina un pēc tam sajauc ar izkausētu sviestu un medu. Gatavo masu klāj 24 Ø cm cepamajā formā. Biezpienu saputo ar cukuru (200 grami) un olām, pievieno laima sulu, laima miziņu un miltus, rūpīgi samaisa. Gatavo masu klāj kūkas formā un liek cepeškrāsnī cepties 160°C uz 30 – 40 minūtēm. Kad kūka gatava, to pārsmērē ar skābo krējumu un atdzesē. Meža ogas sajauc ar cukuru un sablendē. Gatavo kūku griež porcijās, pasniedz ar meža ogu mērci un dekorē ar piparmētras lapiņu.