Kā pareizi pagatavot suši - recepte
Suši dzimtene ir Japāna, tas ir ēdiens, kā sastāvā ir vārīti rīsi ar etiķi, kuros ierullē citas sastāvdaļas - zivi vai citas jūras veltes. Šo suši veidu sauc par Maki suši. Esi drosmīgs un izmēģini to pagatavot mājās! Sākumā tas var likties ļoti sarežģīti, taču vēlāk gan nē. Atceries - ne vienmēr viss sanāk izcili ar pirmo reizi. :)
Sastāvdaļas:
- apaļgraudu rīsi vai suši rīsi - 250 g
- garneles - 200 g
- nori lapas - 3 gab.
- mango - 1/2 gab.
- garais gurķis - 1/3 gab.
- suši rīsu etiķis - 4 ēd.k. (vai vairāk pēc izvēles)
- sezama sēklas - 3 ēd.k. (viegli grauzdētas)
- moivas ikri - 2 ēd.k.
Gatavošana:
- Atsevišķā traukā noskalo rīsus - uzlej aukstu ūdeni un nolej, tā skalo pāris reizes, līdz ūdens tīrs.
- Kanniņā uzvāra ūdeni.
- Rīsus ber katliņā, vislabāk ar biezu dibenu, pielej vārošu ūdeni tik daudz, lai tas sniedzas vismaz 1 cm pāri rīsiem. Katlam uzliek vāku un vāra vismaz 20 minūtes uz minimālas uguns. Vāroties vāku nenoņem.
- Rīsus noņem no plīts un atļauj tiem pastāvēt 5 minūtes. Tad tos pārber citā traukā un pievieno etiķi. Trauku apklāj un ļauj rīsiem padzist.
- Nori loksni pārgriež uz pusēm.
- Uz paklājiņa klāj rīsus, virsū liek nori lapu - tai jāpārklāj 2/3 rīsu. Rīsus piespiež ar pārtikas plēvi, lai tie nedaudz pieblietējas.
- Sagriež strēmelēs gurķi, mango un sagatavo garneles.
- Visas sastāvdaļas liek uz nori lapas pa vidu. No nori lapas puses cieši rullē suši.
- Dažus suši var apviļāt sezama sēklās, bet citus - moivas ikros.
- Suši sagriež 8 gabaliņos un pasniedz pēc patikas - ar soju, marinētu ingveru vai vasabi.
Recepte: ''Aikāgaršo''