Džeimija Olivera pavasara salāti „Gado-gado” indonēziešu gaumē
Šo salātu saknes meklējamas zundu virtuves mākslā, tagad tie ir tipisks „ielas ēdiens” Indonēzijā. Gado – gado nozīmē nevienveidīgs jeb popūrijs, tas raksturo dažādus sezonālus dārzeņus, kurus lieto, tā padarot salātus mazliet atšķirīgus ikvienā gadalaikā.
Gardie salāti, kas pārlieti ar neticami garšīgu zemesriekstu mērci, kraukšķīgi garneļu krekeri (vai citi kraukšķi) – tā ir izcila garšu kombinācija!
Sastāvdaļas
Salātiem:
- 400 g kartupeļu (vēlams jaunos)
- 4 lielas olas
- 400 g tofu
- Sezama eļļa
- 1⁄2 Ķīnas kāposta
- 2 tomāti
- Sauja redīsu
- 1⁄2 gurķa
- 2 saujas diedzētu pupiņu
- 1⁄2 saišķītis svaigas kinzas (koriandra)
- Krekeri vai kādi citi kraukšķi (pēc izvēles)
- 1 svaigs sarkanais čili (ja vēlies asumu)
Mērcei:
- Ķiploka daiviņa
- 50 g palmu cukura vai kāda cita tumšā cukura
- 120 g zemesriekstu sviesta (ideāli, ja ar riekstu gabaliņiem)
- 1-2 svaigi sarkanie čili pipariņi
- Izspiesta sula no 2 laimiem
- 2 tējkarotes zivju pastas
- 1 ēdamkarote sojas mērce (ideāli, ja ar samazinātu sāls daudzumu)
- 1 ēdamkarote tamarinda pastas (ja pieejama)
Kartupeļus vāra sālsūdenī aptuveni 15 minūtes vai līdz brīdim, kad tie ir mīksti, tad sagriež daiviņās. Tāpat laiviņās griež tomātus, redīsus – ceturtdaļās, gurķus – šķēlītēs. Novāra olas. Tofu sagriež kubiņos, apcep sezama eļļā līdz tie kļūst zeltaini. Smalki sagrieztu kāpostu ieliek caurdurī un lēnām aplej ar lielu daudzumu verdoša ūdens. Blenderī saliek visas mērces sastāvdaļas, pievieno cukuru un sablenderē vienmērīgā masā. Bļodā liek visas sastāvdaļas pa drusciņai un pārlej ar mērci.