Uzkodu receptes gardēžiem
Daudzi no mums 2019. gadā ir iesoļojuši ar apņemšanos dzīvot labāk un uzlabot savas dzīves kvalitāti. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā vērtīgām uzturvielām bagātu uzkodu receptes, kas gatavotas no Rimi Labākai dzīvei produktiem – tās ir vienkārši pagatavojamas un lieliski iederēsies arī svinību galdā.
Uzņemot ciemiņus, ir ierasts tos pacienāt ar kādiem gardumiem, un reizēm dzīves ātrais temps mums liek izvēlēties jau gatavas uzkodas, kas lielākoties nav veselīgas un vērtīgas. Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis, uzņemot kustības Labākai dzīvei pirmās pēcpusdienas viesus jaunajā Rimi Virtuvē, izvēlējās daudzveidīgus Labākai dzīvei produktus un piedāvāja konceptam atbilstošas receptes. Pīles, laša un liellopa gaļas uzkodas izpelnījās sabiedrībā zināmu personību un gardēžu atzinību, turklāt tās satur mazāk sāls, cukura, “slikto” tauku, tajās nav ģenētiski modificētu sastāvdaļu, bet ir vairāk šķiedrvielu un tikai dabīgi aromatizētāji.
Gatavojot cienastu pašam, būs jāiegulda nedaudz laika, taču, ieraugot patīkamo pārsteigumu viesu sejās, pūles atmaksāsies. Normunda gatavotās uzkodas, kā arī citas idejas veselīgai maltītei un labsajūtai meklē šeit.
Pīles filejas un mango iesmiņi
Sastāvdaļas:
Pīles krūtiņa - 1 gab.
Vīnogu kauliņu eļļa - 1 tējk.
Svaigi malti pipari – pēc garšas
Mango - 1 gab.
Marinādei:
Sojas mērce ar samazinātu sāls daudzumu - 1 ēdamk.
Svaigs ingvers (rīvēts) - 1/2 tējk.
Ķiploks (kapāts) - 1/2 tējk.
Laima sula - 1 tējk.
Čili (kapāts) - 1/3 tējk.
Mango biezenis - 1 tējk.
Pagatavošana
Pīles filejas ādā nedaudz iegriež. Pannā uzkarsē eļļu, liek filejas
ar ādu uz leju. Apcep 1-2 min no katras puses. Pīli ar ādu uz augšu
liek cepeškrāsnī un 12-14 min cep 180 °C karstumā. Kad fileja
gatava, to atdzesē.
Kamēr pīles fileja gatavojas cepeškrāsnī, var ķerties pie marinādes
pagatavošanas, kopā sajaucot visas sastāvdaļas. Sagriež filejas
plānās, garenās strēmelēs un liek marinādē. Ja ir vēlme, pīles
filejai vari noņemt ādu pilnībā.
Mango sagriež nelielos gabaliņos un pamīšus kārto uz iesmiem kopā
ar pīles filejas gabaliņiem.
Polentas un liellopa gaļas uzkodas
Sastāvdaļas:
Polentai:
Kukurūzu milti, polenta - 300 g
Ūdens vai buljons - 500 ml
Piens 0,5% - 1l
Sāls - 1/2 ēdamk.
Olīveļļa - 2 ēdamk.
Mērcei:
Liellopa karbonāde - 500 g
Vīnogu kauliņu eļļa - 2 ēdamk.
Burkāns - 1 gab.
Pastinaks - 1 gab.
Selerijas sakne - 1/4 gab.
Šalotes sīpols - 2 gab.
Ķiploks - 3 daiviņas
Tomātu pasta - 1,5 ēdamk.
Liellopa buljons - 600 ml
Pagatavošana
Notīra saknes un sagriež tās mazākos gabalos. Sagriež arī liellopa
gaļu. Vispirms visu apcep pannā, tad liek spiediena katlā.
Izmantojot spiediena katlu, liellopa gaļu vāra 25-60 minūtes –
laiks atkarīgs no liellopa kvalitātes un gabalu lielumiem. Ja
gatavošanai izmanto parastu katru, tad gaļu tajā jāvāra 2,5 reizes
ilgāk.
Tajā pašā pannā, to nemazgājot, apcep tomātu pastu un pievieno
buljonu. Uzvāra un pievieno gaļai ar saknēm. Uzvāra polentu, uzlej
un izlīdzina to uz ietaukotas pannas, lai atdziest.
Pasniedzot polentu, to sagriež gabalos, ietauko un cep uz grila
pannas vai cepeškrāsnī grila režīmā, līdz silta.
Uz polentas gabaliņiem kārto gaļu un saknes.
Viegli sālītas foreļmaizītes
Sastāvdaļas:
Rudzu maize Turaidas
Svaigs gurķis
Viegli sālīta forele
Dilles dekoram
Sāls un cukurs
Avokado krēmam:
Avokado - 1 gab. liels vai 2 mazi
Turku zirņi - 1 ēdamk.
Sezama eļļa - 1 ēdamk.
Grauzdēts sezams - 1 ēdamk.
Laima sula - 1 tējk.
Pagatavošana
Lai iesālītu foreles fileju, nepieciešams tikai sāls un cukurs,
tāpēc šī ir jūsu iespēja pašiem atrast savu vislabāko recepti
salduma un sāls balansam.
Kad zivs iesālīta, atstāj to uz nakti ledusskapī, no rīta noskalo
lieko sāli un sagriež fileju.
Pagatavo avokado krēmu, savienojot visas sastāvdaļas un samaļot
krēmā. Sagriež gurķi plānās ripiņās. Kārto maizītes ar krēmu,
foreli un gurķi, virspusē uzliekot dilli.