Kanapē ar laša terīni un portvīna želeju
Īstena svētku uzkoda – izsmalcināta, taču salīdzinoši viegli pagatavojama, turklāt no ikdienišķiem produktiem (portvīnu var iegādāties ikvienā veikalā!).
Vajadzēs:
600 g laša filejas
200 ml skāba krējuma
200 ml salda krējuma
1 olu
1 līdz 2 tējkarotes citrona sulas
1/2 rupjmaizes kukuli vai citu izvēlētu maizi
30 g sviestu
dilles, sāli, piparus pēc garšas
Portvīna želejai:
200 ml portvīnu
1 želatīna plāksni
Pagatavošana:
1. Laša fileju noskalo, nosusina un sīki sagriež. Liek to traukā kopā ar skābo krējumu un sablenderē. Pievieno olu, saldo krējumu, citrona sulu un garšvielas.
2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Iepildi laša masu terīnē (karstumizturīgas keramikas taisnstūra formas trauks). Dziļā cepamplātē ielej karstu ūdeni, liec tajā terīni tā, lai ūdens sniegtos līdz terīnes puse, un sildi aptuveni 1 stundu un 10 minūtes. Izņem no krāsns, ļauj tai pilnībā atdzist.
3. Uzvāri portvīnu un pēc tam uz mazas uguns vāri, līdz tā apjoms samazinājies par trešdaļu. Tikmēr aukstā ūdenī uzbriedini želatīna plāksni, pēc tam to izkausē portvīnā un visu izlej ar pārtikas plēvi izklātā paplātē, un ļauj tai atdzist un kārtīgi sastingt.
4. Maizes rikas viegli pārzied ar sviestu, liec virsū atbilstīgas formas laša terīnes šķēli un portvīna želeju.
Avots: žurnāls "100 labi padomi", Nr. 2/28,
2013