Trīs radošas receptes, kā izmantot pāri palikušo maizi
Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt vienu no apņemšanām – jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests.
Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja
mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Ko
iesākt ar maizīti, kas nav laicīgi apēsta?
Vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka tiem, kas vēlas dzīvot
veselīgāk
Vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka būs jauns mīļākais gardums tiem,
kas vēlas ēst veselīgi un figūrai draudzīgi. Šajā receptē kūkas
pamatnei labi noderēs pāri palikusī rupjmaize.
Nepieciešams:
- 250g Fazer Gardā Mellā maize(bez pievienotā cukura),
- 1 tējkarote cepamā pulvera,
- 180ml (¾ glāze) augu piena,
- 2 ēdamkarotes kakao pulvera,
- 6 lielas dateles (apmēram 125 grami),
- 50ml saldinātājs (piemēra, agaves vai kļavu sīrups),
- vaniļas ekstrakts,
- ievārījums,
- ogas un šokolādes gabaliņi dekorēšanai.
Pagatavošana
Krēmam būs nepieciešams bundžiņa kokosriekstu piena, kas nakti
noturēta ledusskapī līdz tās apakšā nostājas dzidrs kokosriekstu
ūdens.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Maizi kopā ar visām sastāvdaļām,
izņemot ievārījumu, kokosriekstu krēmu, vaniļas ekstraktu un
dekorus, sablendē līdz vienmērīgai masai. Cep apmēram 10-15
minūtes. Tikmēr pagatavojiet kokosriekstu krēmu. Atdzesētā bļodā no
bundžiņas kokosriekstu piena pievieno tikai sacietējušo virskārtas
slāni. Kokosriekstu krēmu kopā ar vaniļas ekstraktu sakuliet līdz
iegūstat putukrējumam līdzīgu masu. Uz atdzesētas kūkas uzsmērē
nelielu kārtu iemīļotā ievārījuma un pa virsu tam kokosriekstu
krēmu. Dekorē ar ogām un šokolādes gabaliņiem.
Skandināvu salāti ar rudzu maizes grauzdiņiem sātīgām
vakariņām
Receptes iedvesmas avots ir zviedru virtuve. Gana sātīgs ēdiens
vakariņām vai pusdienām.
Nepieciešams:
- 1,2 kg kartupeļi,
- Fazer Gardā rudzu klaipa 3 šķēles (sagrieztas 2-3cm gabaliņos),
- neliels ķekars svaigu diļļu (rupji sasmalcinātas),
- 5 anšovu filejas eļļā (nosusinātas),
- 4 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas,
- ½ ēdamkarotes sarkanvīna etiķa,
- ½ ķiploka daiviņa,
- 80g kresa salātu,
- 200g salātu maisījuma (pēc izvēles),
- 2 vārītas vistas krūtiņas bez ādas (sagriezt mazākos gabaliņos).
Pagatavošana
Cepeškrāsni uzsilda līdz 200°C / 180°C. Kartupeļus izvāri
sālītā ūdenī 15-20 minūtes. Nosusina un noliek malā. Tikmēr Fazer
Gardā rudzu klaipa gabaliņus lieciet uz cepeškrāsnī uz 15 minūtēm
līdz tie kļūst kraukšķīgi (vēlams pagriezt otrādi pēc 10 min).
Mērces pagatavošanai ieliek lielāko daļu dilles, anšovus, olīveļļu,
etiķi un ķiplokus blenderī ar 2 ēdamkarotēm ūdens un sablendē līdz
biezeņveida konsistencei. Pārgriež uz pusēm katru kartupeli un
bļodā sajauc kopā ar kresa salātiem, salātu maisījumu un
vistas krūtiņas gabaliņiem. Pārlej pāri pagatavoto mērci. Pievieno
rudzu maizes grauzdiņus salātu virskārtai un dilles.
Brokastu strata – nesteidzīgam brīvdienu rītam
Strata ir bagātīgs brokastu ēdiens, kas dažiem nedaudz atgādina
franču sāļo pīrāgu – kišu, taču mīklas pamatne tiek aizstāta ar
tostermaizes gabaliņiem. Lieliska recepte brīvdienu rītam, kas
aizgūta no amerikāņu virtuves. Īpaši iecienīta starp tiem, kam
patīk eksperimentēt, jo šeit nav pareizu vai nepareizu sastāvdaļu –
var izmēģināt dažādas kombinācijas no visa, kas ir
ledusskapī.
Nepieciešams
- 8 olas,
- 500ml piena,
- šķipsniņa sāls un malti melnie pipari,
- 8 -10 šķēles Fazer Franču Brioche tostermaize (sagriezta mazos gabaliņos),
- sīpols,
- 1 ēdamkarote sinepes,
- 200g čedaras vai cita iecienītā siera,
- 200g šķiņķis, sviests.
Pagatavošana
Cepeštrauku (apmēram 20 cm platu un 10 cm augstu) ieeļļo ar
sviestu. Trauku piepilda ar maizes kubiņiem, pievieno ¾ daļas no
sarīvētā siera, sīpola gabaliņus un sagrieztu šķiņķi. Lielā bļodā
sakuliet olas ar pienu, sāli, pipariem un sinepēm. Piena un
olu maisījumu lej pār maizes, siera un šķiņķa maisījumu. Apkaisa ar
atlikušo sieru un ļauj masai vismaz pusstundu atpūsties līdz
cepeškrāsns uzsilst 175-180 grādiem. Var arī maisījumu pagatavot
iepriekšējā vakarā, pēc tam ielikt to ledusskapī un ielikt
cepeškrāsnī tikai nākamajā dienā. Krāsnī pirmās 20 minūtes
cepeštrauku pārklāj ar foliju, pēc tam noņemiet foliju un cepiet
vēl 20-30 minūtes, atkarībā no cepšanas trauka dziļuma. Gatavs ir
tad, kad stratas šķidrā daļa ir kļuvusi stingra.