Kraukšķīgi grauzdēti sīpoli
Kraukšķīgi sagrauzdēti sīpoli jau paši par sevi ir ļoti garšīgi, taču lieliski noder arī ēdienu rotāšanai un garšas bagātināšanai, piemēram, kartupeļu biezputras, zupu, salātu pārkaisīšanai. Tos var likt arī uz maizes. Grauzdēšanai ir piemēroti gandrīz visu veidu sīpoli, izņemot pavasara sīpoliņus.
Sastāvdaļas
- Sīpoli
- Milti
- Sāls
- Sviests vai eļļa
Pagatavošana
Sīpolus nomizo un sagriez ļoti plānās ripiņās. Atdali gredzenus
citu no cita, pārkaisi ar sāli un rūpīgi samaisi.
Lielā pannā sakarsē bagātīgu devu taukvielu – šim nolūkam
vispiemērotākais ir dzidrināts sviests, bet var izmantot arī eļļu
vai taukus.
Ieber sīpolus un uz mērenas uguns sutini, līdz tie kļūst mīksti un
caurspīdīgi. Vienā reizē ieteicams sutināt nelielu porciju, lai
visi sīpoli varētu vienmērīgi izsautēties.
Palielini karstumu. Uzsijā 2–3 ēdamkarotes miltu un samaisi.
Tiklīdz sīpoli sāk apbrūnēt, tie nepārtraukti jāmaisa, lai iegūst
vienmērīgi zeltaini brūnu toni.
Kad sīpoli sacepušies zeltaini brūni, liec tos uz papīra dvieļa,
lai nosusinās liekās taukvielas.
Šādi sīpoli ir ēdami uzreiz, taču tos var arī dažas dienas uzglabāt
ledusskapī.
Ja grib grauzdētos sīpolus saglabāt ilgāku laiku, tie ir pilnībā
jāizkaltē. Uzber uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, liec 80–100
grādu karstā cepeškrāsnī un kaltē aptuveni 2 stundas. Sīpoliem
jākļūst pavisam sausiem un kraukšķīgiem. Ieber cieši noslēdzamā
traukā. Šādus sīpolus var uzglabāt 3–4 mēnešus.