Marinēts siers auksto uzkodu galdam
Marinēts siers garšo gan viens pats, gan kā piedeva pie salātiem, zupām, sautējumiem, sacepumiem, ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem, zivju un gaļas ēdieniem. Tas arī bagātina jebkuru auksto uzkodu galdu.
Marinēšanai vispiemērotākie ir mīkstie sieri, piemēram, mocarella, kamambērs, kazas un aitas siers.
Kā darīt?
■ Vairākas stundas pirms marinēšanas sieru izņem no ledusskapja un noliec istabas temperatūrā, lai atraisās garša un aromāts.
■ Ja sieram ir miziņa, to nevajag griezt nost, jo tad siers var izjukt, turklāt garša nav pilnīga. Sieru var marinēt gan nesagrieztu (ja vien gabals nav pārāk liels), gan sagrieztu nelielos gabaliņos.
■ Sieru un garšvielas iepildi stikla, māla vai porcelāna traukā, pārlej ar eļļu, aizvāko un novieto vēsumā. Ļauj vairākas dienas vai pat nedēļu ievilkties.
■ Eļļu vari izmantot arī nākamās siera porcijas marinēšanai vai izlietot salātu mērcei, kartupeļu cepšanai.
■ Dažādās garšvielas vari papildināt ar olīvām, ķiploku daiviņām, sīpolu šķēlītēm, kaperiem, asām piparu pākstīm, arī saulē kaltētiem tomātiem.
■ Ja eļļas garša šķiet par nomācošu, vari ņemt palīgā šķēlītēs sagrieztu citronu un laimu.
Marinēts kazas vai aitas siers
• 500 g siera
• 1 sarkanā čili pāksts
• 1 rozmarīna zariņš
• 1 estragona zariņš
• naža gals svaigi maltu melno piparu
• olīveļļa vai laba saulespuķu eļļa
Sieru sagriez gabaliņos, kopā ar garšvielām iepildi burkā un pārlej ar eļļu. Burku aizvāko un ļauj sieram pāris dienas ievilkties.
Pikantais marinētais siers
• 400 g dažādu šķirņu siera (kazas, aitas, govs piena)
• 15 kadiķogas
• 3 mazas čili pākstis
• 2 rozmarīna zariņi
• 2 lauru lapas
• 1 ripiņās sagriezts sīpols
• 1 timiāna zariņš
• 1 ēdk. saberztu melno un balto piparu graudiņu
• olīveļļa vai saulespuķu eļļa
Sieru sagriez nelielos gabaliņos,
kopā ar garšvielām ieber burkā un pārlej ar eļļu. Burku aizvāko un
ļauj vairākas dienas ievilkties.
Recepte no žurnāla "100 labi padomi"