Veselīgie graudaugu čipsi
Kā piemērotākais variants šai uzkodai noderēs prosa vai rīsi, kam ir pavisam neitrāla un patīkama garša. Turklāt šie čipsi labi saderēs arī ar veselīgām mērcēm, humusu un citiem smēriņiem. Lūk, receptes sāļā versija ar košu un krēmīgu avokado mērci, taču tikpat labi šo oriģinālo uzkodu iespējams pagatavot arī bez sāls un pēc tam apsmērēt to ar šokolādi vai kādu riekstu sviestu un ievārījumu, lai baudītu kā saldo ēdienu.
Čipsiem vajadzēs:
• Rīsu milti - 40 g
• Brūno rīsu milti vai pilngraudu rīsu milti - 40 g
• Ūdens - 150 ml
• Sāls - šķipsna
Samaisa visas sastāvdaļas viengadīgā masā. Uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru vai silikona paliktni, ar karoti izlīdzina ļoti plānas apaļas formas pankūciņas, cep 200 grādos vidēji 15 minūtes līdz tās kļūst viegli brūnas. Izņem no krāsns un atdzesē.
Avokado mērcei vajadzēs:
• Gatavs avokado - 2 gab.
• Ķiršu tomāti - 100 g
• Sāls pēc garšas
• Citrona sula - 1 ēdamkarote
Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ar karoti izgrebj mīkstumu. Liek to bļodā, apslaka ar citrona sulu un saspaida ar dakšiņu. Pievieno ceturtdaļās sagrieztus tomātus un sāli. Papildus pēc izvēles pievienot arī sausās garšvielas - melnos piparus, kūpinātu papriku, citronpiparus, kuminu, koriandra sēklas vai čili pulveri, kā arī svaigos garšaugus - piparmētru, baziliku, pētersīļus, lociņus, koriandru vai rukolu, lai paspilgtinātu kopējo garšas buķeti. Pēc izvēles klāt var uzkost arī svaigus dārzeņus.