Pašu siets Jāņu ķimeņu siers
Pašu gatavots un siets Jāņu siers ir īsts Līgo svētku cienasts. Ar savu recepti, kā pagatavot gardu ķimeņu sieru, dalās pavārs Normunds Baranovskis.
6-12 personām
Gatavošanas laiks: 5-12 stundas
Nepieciešams:
- 4 l lauku piena
- 1 l paniņu
- 800 g biezpiena
- 1 citrons
- 4 gab. lauku olu
- 70 g sviesta
- 2-3 saujas ķimeņu
- 1 tējk. ķiploka pārslu
- 1 ēdamk. sāls (vai pēc garšas)
Jāņu siera pagatavošana soli pa solim
- Katlā karsē pienu ar paniņām un citrona sulu no viena citrona.
- Kad piens sadalās, notecini sūkalas smalkā sietā vai marlē.
- Kad notecināts liekais mitrums, katlā karsē sviestu ar sāli un ķimenēm. Piejauc sakultas olas ar siera masu.
- Ar koka karoti maisi, līdz masa atgādina siera masu.
- Liec marlē un uzliec zem sloga.
- Pirms griešanas pilnībā atdzesē.