Kas ir Olivjē salāti un kā tie jāgatavo – ar gaļu vai zivi? Leģenda par salātiem PLUS recepte

Kā Olivjē salāti atšķiras no rasola? Kādas sastāvdaļas tajos jāliek un no kurienes tie cēlušies? To “Mammamuntetiem.lv” stāsta tētis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kā tad svētki bez rasoliņa? Nekā – jāņem un jāpagatavo!

FOTO: Normunds Baranovskis

Kā tad svētki bez rasoliņa? Nekā – jāņem un jāpagatavo!

Kas ir Olivjē salāti

Vai tā ir leģenda vai patiesība par salātu izcelsmi – te vēl šķēpi tiek lauzti. Ir daudzas versijas, bet ticamākā leģenda vēsta, ka šos salātus sākotnēji izdomāja franču pavārs ar uzvārdu Olivjē. Nu, protams, kā tad citādi! 

Mūsdienās šie salāti ir pārveidojušies līdz nepazīšanai, 

taču viena kopīga lieta ir tomēr palikusi un tas ir griezums – šajos salātos viss jāgriež vienādos kubiņos.

 

Sākotnēji salātos bija putna medījuma gaļa un pat vēža gaļa, mēle un runā, ka pat kaviārs. Skaidrs, ka ar tādu delikatešu plati tie ilgi nevarētu pastāvēt, tāpēc, laikam ejot, salāti tika vienkāršoti. Mēs šos salātus atpazīstam kā rasolu vai gaļas salātus.

 

Taču kā jau minēju – atzaru šiem salātiem ir daudz un dažādi un es ticu, ka arī Jums ir sava šo salātu recepte. Manuprāt, šie salāti ir vieni no unikālākajiem salātiem, kuri ir jau gadu simtus gatavoti un tos turpinās gatavot vēl divtik.

Šī būs mana Olivje salātu versija.

 

 

Olivje salātu recepte

Reklāma
Reklāma

Porciju skaits: 6-8

Viegli pagatavojami

40 minūtes

 

Nepieciešams:

  • 400 g vārītas vistas filejas
  • 400 g vārītu kartupeļu
  • 300 g zaļo zirnīšu (blanšētu vai konservētu)
  • 1 liels ābols
  • 4 marinēti gurķi
  • 4 gab. vārītu olu
  • 2 vārīti burkāni

 

Mērcei:

  • 400 g labas kvalitātes majonēzes
  • 2 ēdamk. svaigu kapātu zaļumu (dilles, pētersīļi, sīpolloki) vai 1 tējk. sauso Provansas garšvielu
  • 1 tējk. mārrutku
  • 1 tējk. sinepju
  • Sāls un pipari pēc garšas

 

Pagatavošana

  1. Visas sastāvdaļas griež vienāda lieluma kubos, ideālā variantā zirnīšu lieluma.
  2. Sajauc mērces sastāvdaļas un nogaršo, vai visa ir gana.
  3. Visu iecilā majonēzes mērcē, dekorē un pasniedz viesiem.

Saistītie raksti