Ātrie Jāņu sieri moderniem līgotājiem - arī vegāniem: 2 receptes

Ja Zāļu diena jau pie durvīm, bet nedz pagrabā, nedz ledusskapī vēl arvien negozējas saules dzeltena Jāņu siera ritulis, ir īstais laiks pārsteigt sevi un citus ar gardu, mūsdienīgu pašu sietu Jāņu sieru.
Mājās gatavots panīrs. Siers ir ēdams gandrīz uzreiz pēc pagatavošanas, to var ēst svaigu, var cept vai grilēt un pievienot dažādiem ēdieniem.

FOTO: Publicitātes foto

Mājās gatavots panīrs. Siers ir ēdams gandrīz uzreiz pēc pagatavošanas, to var ēst svaigu, var cept vai grilēt un pievienot dažādiem ēdieniem.

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divās ātrā Jāņu siera receptes. Izmēģini pārsteigt jāņubērnus ar saulgriežu noskaņās gatavotu vegānisko sieru vai balto panīru.

 

Vegāniskais saulgriežu siers

Foto: Viktorija Kožemjakina

Sastāvdaļas:

  • 400 g Indijas riekstu
  • 30 g šķidruma no konservētām zaļām olīvām
  • 2/3 tējk. sāls
  • 70 g rafinēta kokosriekstu sviesta
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1/2 tējk. kurkuma
  • 1 ēdamk. ķimeņu

 

Pagatavošana:

  1. Indijas riekstus liec katliņā un uzvāri. Kad tie uzvārījušies, samazini uguni un gatavo 10-12 minūtes (tas mīkstinās riekstus). 
  2. Pēc tam riekstus nokās, aplej ar aukstu ūdeni un nosusini. 
  3. Riekstus kopā ar visām pārējām sastāvdaļām, izņemot ķimenes, liec blenderī vai virtuves kombainā un blendē 5-7 minūtes, lai iegūtu viendabīgu maisījumu.
  4. Pieber masai klāt ķimenes un samaisa ar karoti. 
  5. Liec masu ar marli izklātā traukā, aizklāj un liec ledusskapī, lai sacietē (uz vismaz 2 stundām).

 

Reklāma
Reklāma

Mājās gatavots panīrs

Foto: Viktorija Kožemjakina

 

Sastāvdaļas:

  • 2 l piena
  • 550 g skābā krējuma
  • sula no 1 citrona
  • 1 tējk. sāls 

 

Pagatavošana:

  1. Lielā katlā uzkarsē pienu līdz gandrīz vārīšanas punktam (uzmanies, lai piens "nepāriet pāri malai"). 
  2. Pievieno skābo krējumu, citrona sulu un maisot karsē uz lēnās uguns līdz masā izveidojas pārslas un sūkalas.
  3. Karsto masu lej marlē, kas ielikta caurdurī, lai notek sūkalas, nedaudz apmaisi pieliekot klāt sāli. 
  4. Nospaidi lieko mitrumu no siera, sasien marles galus un liec sieru ledusskapī. Siers ir ēdams gandrīz uzreiz pēc pagatavošanas, to var ēst svaigu, var cept vai grilēt un pievienot dažādiem ēdieniem. 

Saistītie raksti