Saimniece no senioru festivāla “Zelta ritmi” atklāj divas kabaču salātu receptes ēšanai tūlīt vai uzglabāšanai ziemā

“Kabaču salāti ar ķiplokiem un zaļumiem” un “Saldie kabaču salāti ar citronskābi” ir receptes, ko no savas recepšu grāmatas zelta krājumiem atklāj 69 gadus vecā saimniece Anna Skribāne no Ogres. Aktīvā kundze ne vien ik gadu gatavo bagātīgus gurķu un kabaču krājumus ziemai, bet arī dejo – kopā ar Ogres senioru dāmu deju kolektīvu “Astras” šajā svētdienā, 11. augustā, viņa uzstāsies senioru festivālā “Zelta ritmi”.
Festivāla “Zelta ritmi” koncertā pirmo reizi uzstāsies Ogres senioru dāmu deju kolektīvs “Astras”, kuras dalībniece ir Anna Skribāne ir entuziastiska ziemas krājumu gatavotāja.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Festivāla “Zelta ritmi” koncertā pirmo reizi uzstāsies Ogres senioru dāmu deju kolektīvs “Astras”, kuras dalībniece ir Anna Skribāne ir entuziastiska ziemas krājumu gatavotāja.

 “Zelta ritmi” ir īpaši vecākajai paaudzei veltīts festivāls, ko rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Šogad festivāls notiks jau septīto reizi – Rīgā, skvērā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, 11. augustā, no plkst. 11 līdz 16; dalība tajā ir bez maksas. Festivāla “Zelta ritmi” mērķis ir iedvesmot dzīvot skaisti, aktīvi un jēgpilni, neatkarīgi no vecuma.

 

Pasākuma centrālais notikums ir lielkoncerts, kurā uzstājas vairāk nekā 300 pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēku no visas Latvijas – tie ir dažādu  novirzienu ansambļi, dejotāji un dziedātāji, kas kāpj uz vienas skatuves. 

 

Koncerts noslēgsies ar zaļumballi, kurā šogad muzicēs grupa “Zelta Kniede”, festivāla skatuves programmu kā ierasts vadīs vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa kopā ar dziedošo aktieri Juri Hiršu. Festivāla “Zelta ritmi” lieldraugs ir mazumtirdzniecības veikalu tīkls “Rimi”, atbalstītājs – mobilo sakaru operators “Zelta Zivtiņa”. Vairāk par festivālu var uzzināt www.zeltaritmi.lv.

 

Kabaču receptes no dejotājas recepšu krājumiem

Festivāla “Zelta ritmi” koncertā pirmo reizi uzstāsies Ogres senioru dāmu deju kolektīvs “Astras”, kuras dalībniece ir Anna Skribāne ir entuziastiska ziemas krājumu gatavotāja. Viņa atklāj divas receptes, kā ziemas krājumiem pagatavot kabačus.

 

Kabaču salāti ar ķiplokiem un zaļumiem

Kabačus ziemai izmantoju, vārot lečo, bet šogad tomāti gatavoties kavējas, arī saldie pipari vēl nav izauguši. Toties kabači ir vairumā. Tāpēc šogad pirmo reizi izmēģināju likt kabačus salātos – receptē ar zaļumiem un labu devu ķiploku. 
 

Sastāvdaļas:

  • 1,5 kg kabaču
  • 125 mililitri eļļas         
  • 80 gramu cukura     
  • 1,5 ēdamkarote sāls           
  • 80 ml 9% etiķa   
  • 2–3 galviņas (nevis daiviņas) ķiploku
  • Kārtīga buntīte ar zaļumiem (dilles, pētersīļi)

 

Reklāma
Reklāma

Pagatavošana: 

  1. Nomizotus kabačus sagriežu ne pārāk biezās pusripās, bez iekšējā sēklu mīkstuma, salieku bļodā. 
  2. Klāt lieku sasmalcinātus zaļumus, ķiplokus un visas pārējās sastāvdaļas. 
  3. Stāv apsegts nakti vai vismaz 8 stundas.
  4. Tad salieku dezinficētās burciņās un sterilizēju apmēram 15 minūtes pēc ūdens uzkaršanas. Visiem degustētājiem ļoti garšoja.

 

Saldie kabaču salāti ar citronskābi

Otrā receptē kabačus izmēģināju lietot ķirbju vietā, un izdevās ļoti labi – nevar noprast, vai tie ir kabači vai ķirbji. 
 

Sastāvdaļas:

  • 2,5 kg kabaču (vai ķirbju) – nomizoti, sagriezti kubiņos
  • 2,5 litri ūdens
  • krustnagliņas, smaržīgie pipari, kanēļa miziņas
  • 500–600 gramu cukura  
  • 25–30 gramu citronskābes

 

Pagatavošana: 

  1. Katlā leju ūdeni, klāt pievienoju krustnagliņas, smaržīgos piparus, kanēļa miziņas, cukuru un citronskābi. 
  2. To visu uzvāru, mazliet pavāru un lieku klāt sagrieztos kabačus vai ķirbjus.
  3. Vāru apmēram 20–30 minūtes, kamēr gabaliņi kļūst caurspīdīgi.
  4. Salieku dezinficētās burciņās, aizvākoju un atdzisušas lieku ledusskapī. 

 

Šie saldie salāti ilgi nestāv, jāapēd apmēram divu nedēļu laikā. Man ļoti garšo, ēdu arī pie gaļas ēdieniem.

Saistītie raksti