Marinētas siļķes jeb rolmopši Kaucmindes saimnieču gaumē
Sastāvdaļas
- Pipari
- Virces – 3 līdz 4.gab
- Siļķes – 2.gab
- Pipari (smalkie).naža gals
- Sasmalcināti sīpoli – 2.tējkarotes
- Sinepju graudiņi – 1/2.tējkarote
- Krustnagliņas – 4.gab
- Sīpoli – 2.gab
- Etiķis – 1.glāze
- Ūdens – 1/2.glāze
- Lauru lapas – 1 līdz 2.gab
- Cukurs pēc garšas
Pagatavošana
- Nomērcētām, iztīrītām siļķēm izņem asakas. Uz katras filejas iekšējās puses uzkaisa piparus, sinepju graudiņus un sīki sagrieztus sīpolus (var likt arī skābu gurķu gabaliņus).
- Tad siļķi, sākot no astes, stingri satin galvas virzienā un sasprauž ar krustnagliņu. Tā satīto siļķi liek māla podiņā vai stikla burkā kārtām ar marinādē savārītām sīpolu ripiņām. Virsējā kārtā atstāj sīpolus.
- Pārlej ar atdzesētu marinādi un viegli nosloga ar mazu šķīvīti vai lapu koka skaliņiem. Trauku pārsien ar pergamenta papīru un uzglabā vēsumā. Pēc 24 stundām siļķes var lietot.
Pasniedzot galdā, siļķu veltnīšus veselus vai, vislabāk, sagrieztus šķēlēs kārto glītās rindās siļķu traukā. Rotā ar marinētām sīpolu šķēlītēm un zaļumiem. Marinētā siļķe labi garšo arī ar skābu krējumu, kuru var pasniegt atsevišķā mērces traukā. Krējumam var likt klāt arī rīvētus mārrutkus. Līdzīgi tītām siļķēm var marinēt arī veselas siļķes.
Marinādes pagatavošana:
Sīpolus notīra, sagriež ripiņās, aplej ar ūdeni, pievieno garšvielas un vāra. Kad ūdens gandrīz jau iztvaikojis, pievieno galda etiķi un turpina lēni vārīt, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Tad atdzesē, pievieno cukuru pēc garšas un pārlej sakārtotām siļķēm. Ja etiķis pa vārīšanās laiku iztvaikojis, to papildina. Ja vēlas, marinādei var likt klāt arī burkānus.
Recepte no grāmatas Mājturība: Kaucmindes mājturības semināra absolventu biedrības rakstu izlase. - Rīga : Scientiae, 1991.