Gardais Sēlijas Jāņu siers
Šī recepte aizgūta no vecmāmiņas no Sēlijas, bet nu tā ir ar Vidzemes papildinājumiem attiecībā uz garšvielām.
Pagatavošana:
Olas cītīgi sakuļ. Liek katlu ar pienu uz uguns (katlā ielej
glāzi ūdens) un vāra. Kad piens karsts, pielej sakultās olas un
visu laiku maisa. Kad piens sāk vārīties, katlu ņem nost no uguns,
ieber tējkaroti (ar kaudzi) citronskābes un maisa.
Kad atdalās sūkalas, masu liek bļodā, kur iepriekš ieklāta
samitrināta marle (var arī bez marles, tikai tad masa jālej smalkā
sietiņa caurdurī). Tad masu ar marli izceļ no bļodas, nolej
sūkalas, like atpakaļ bļodā un pieber sāli (var arī ķimenes). Es
sāku bērt arī zaļumus – dilles, pētersīļus, lupstāju (!), baziliku
un citas. Stiprās garšvielas uzmanīgi – lai nepārforsētu!
Rūpīgi samaisa. Tad sieru liek zem sloga (var arī starp diviem
pusdienu šķīvjiem), patur pusstundu un liek uz šķīvja. Var ēst,
virsū smērējot sviestu, bet dievīgi garšo ar ķiršu ievārījumu (mans
atklājums).
Labu apetīti!
Iesūtījusi: Ilvija Ķimse
Sastāvdaļas
- Piens lauku - 8 .litri
- Olas - 6-8.gb.