Gardais Sēlijas Jāņu siers

Šī recepte aizgūta no vecmāmiņas no Sēlijas, bet nu tā ir ar Vidzemes papildinājumiem attiecībā uz garšvielām.
 

FOTO: no personīgā arhīva

Pagatavošana:

Olas cītīgi sakuļ. Liek katlu ar pienu uz uguns (katlā ielej glāzi ūdens) un vāra. Kad piens karsts, pielej sakultās olas un visu laiku maisa. Kad piens sāk vārīties, katlu ņem nost no uguns, ieber tējkaroti (ar kaudzi) citronskābes un maisa.
Kad atdalās sūkalas, masu liek bļodā, kur iepriekš ieklāta samitrināta marle (var arī bez marles, tikai tad masa jālej smalkā sietiņa caurdurī). Tad masu ar marli izceļ no bļodas, nolej sūkalas, like atpakaļ bļodā un pieber sāli (var arī ķimenes). Es sāku bērt arī zaļumus – dilles, pētersīļus, lupstāju (!), baziliku un citas. Stiprās garšvielas uzmanīgi – lai nepārforsētu! Rūpīgi samaisa. Tad sieru liek zem sloga (var arī starp diviem pusdienu šķīvjiem), patur pusstundu un liek uz šķīvja. Var ēst, virsū smērējot sviestu, bet dievīgi garšo ar ķiršu ievārījumu (mans atklājums).
Labu apetīti!

 

Iesūtījusi: Ilvija Ķimse

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Piens lauku - 8 .litri
  • Olas - 6-8.gb.