Jāņu siers no pilnpiena
Svaigu pienu sajauc ar ūdeni un uzvāra, pieliek saberztu biezpienu, karsē, līdz atdalās sūkalas (nedrīkst ļaut šķidrumam uzvārīties!). Masu lej uz samitrinātas drānas un ritina, līdz sūkalas pilnīgi atdalījušās. Tad liek masu atpakaļ katlā izkausētā sviestā, pieliek ar sāli sakultus 3 olu dzeltenumus, ķimenes un, ar koka karoti nepārtraukti maisot, karsē (ja sieru karsē ilgāk, tas ir sīkstāks, ja mazāk — irdenāks). Gludo, spīdīgo masu liek dziļākos šķīvjos vai bļodiņās, nolīdzina un ļauj atdzist. Var arī likt drāniņā, sasiet un novietot zem sloga.
Recepte no grāmatas: Helmas klubiņa pavārgrāmata. - R.: Jumava, 2008
Sastāvdaļas
- Ķimenes - 1 - 2.karotes
- Olas - 3.gab
- Sviests - 2.ēd.k.
- Ūdens - 1 1/2.l
- Pilnpiens - 1.l
- Biezpiens - 2.kg
- Sāls