Knapsieriņi jeb mazie ķimeņu sieriņi
Sastāvdaļas
- Biezpiens
- Sāls, ķimenes
- Skābs krējums
Pamatīgi samīca biezpienu, pievieno sāli un ķimenes, nedaudz skāba krējuma, vēlreiz rūpīgi izmīca. Tad veido mazus konusveida sieriņus ap simt gramu svara. Liek uz dēļa un pārsedz ar sviestpapīru. Pēc dažām dienām, kad sieriņi pārklājušies ar sīku, pelējumam līdzīgu kārtiņu, papīru ņem nost, pārsedz ar marlīti un novieto saulītē uz sētas staba, pa nakti un lietus laikā kaltē istabā uz palodzes.
Agrāk mazie ķimeņu sieriņi noderēja sviestmaižu gatavošanai. Bet lauku ļaudis tos mēdza ielikt kabatā, uz siena pļavu ejot. Labi garšoja uzkošanai pēc bērzu sulu vai skābputras padzeršanās. Kad tie apkaltuši, var lietot kā uzkodu. Garšo arī pie alus.
Recepte no grāmatas: Helmas klubiņa pavārgrāmata. - R.: Jumava, 2008