Aknu pastēte ar muskatriekstu
Senāk aknu pastēte tika celta galdā katros godos.
Aknas nomazgā, novelk plēvi, sagriež četros gabalos, kopā ar notīrītām garšsaknēm (sīpols, pētersīļa sakne) sviestā ātri apcep, pielej karstu ūdeni, lai aknas būtu nedaudz apsegtas, pieliek sāli, piparus un sautē mīkstas. Kad pārgrieztās aknas vairs nav sārtas, tās ir gatavas.
Atdzesētas aknas trīs reizes samaļ, pēc tam vēl var izberzt caur sietu. Aknu masai pievieno sarīvētu muskatriekstu, citrona miziņu un konjaku, nedaudz sautējamā šķidruma.
Maisot uzkarsē, pēc tam saputo kopā ar sviestu un citrona sulu.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004
Sastāvdaļas
- Sarīvēta citrona miziņa - 5.g
- Aknas (teļa vai cūkas) - 200.g
- Kūpināts svaigs speķis - 50.g
- Sviests - 100.g
- Garšsaknes - 25.g
- Pipari, muskatrieksts, sāls
- Konjaks - 5.g
- Citrona sula - 5.g