Ziemassvētku pudiņš. Var sākt gatavot 3 mēnešus pirms svētkiem!
Žāvētos augļus izvēlies pēc savas patikšanas, tikai ievēro to kopējo svaru. Arī pudiņa sautēšana patiesībā ir ļoti vienkārša un droša – nekas neapdegs, un nevajag uztraukties, vai ir pareizā temperatūra. Vienkārši metode mazliet citāda un latviešu virtuvei netipiska.
Divi ap 1,2 l tilpuma pudiņi
Pusstunda sagatavošanai,
5 stundas sautēšanai
Pudiņa gatavošana:
1. Liec visas sastāvdaļas lielā bļodā un ar rokām samaisi, lai veidojas vijīga masa un nav miltu vai sviesta kunkuļu.
2. Sagatavo karstumizturīgas formas. Ļoti labi der bieza stikla bļodas. Iezied tās ar sviestu. Izgriez no cepamā papīra ripas, ko ieklāj katras formas apakšā. Izkaisi formas ar miltiem un ieber katrā pussaujiņu lobīto mandeļu.
3. Sadali pudiņa masu formās un nolīdzini virsmu. Izgriez no cepamā papīra ripas, kas atbilst pudiņa virsai, un pārsedz pudiņus ar tām.
4. Sameklē lina vai kokvilnas auduma gabalus un izgriez no tiem kvadrātus, kuru diagonāles ir vismaz 2,5 reizes garākas nekā formas diametrs. Vari lietot arī marli, tikai tad saloki to divās kārtās. Pārsedz ar to formu un apmēram centimetru zem formas malas apsien ar izturīgu auklu (ne sintētiska materiāla). Audumu novelc un katrus divus pretējos stūrus sasien pudiņa virspusē. Sējumam jābūt tik ciešam, lai aiz tā var pacelt bļodu ar pudiņu.
5. Liec katru pudiņu katlā. Apakšā paliec vai nu metāla vāciņu, vai lupatiņu, lai forma nebalstās tieši uz katla dibena. Pielej karstu ūdeni tā, lai 2/3 formas ir ūdenī. Liec katlam virsū vāku un uzvāri ūdeni. Uz mazas uguns pudiņu sutini vismaz piecas stundas. Pa reizei būs nepieciešams papildināt ūdens līmeni katlā. Jo ilgāk pudiņu sutināsi, jo tas būs aromātiskāks un tumšāks. Vairāk par astoņām stundām gan to nevajadzētu darīt.
6. Kad gatavs, izcel bļodu no ūdens, nosien drānu un izgāz pudiņu uz šķīvja. Pasniedz siltu. Īpaši svinīgam brīdim apkaisi to ar pūdercukuru, apslaki ar uzsildītu stipro alkoholu un aizdedzini. Pudiņš lieliski garšos ar brendija mērci.
Brendija mērce
Ja pie rokas nav iesāktas brendija pudeles, vari izmantot kādu citu aromātisku alkoholisku dzērienu. Ja starp ēdājiem ir bērni vai personas, kas alkoholu nelieto, bez tā var iztikt. Tādā gadījumā aromātam vari pierīvēt apelsīna miziņu vai pievienot vaniļu.
4–5 porcijas
10 minūtes sagatavošanai
• 2 olu dzeltenumi
• 100 g cukura
• 150 ml saldā krējuma
• 60 g sviesta
• 2 ēdk. brendija
1. Liec olu dzeltenumus bļodā, pievieno pusi cukura un saputo gaišās putās.
2. Mazā katliņā uzvāri saldo krējumu kopā ar atlikušo cukuru un sviestu.
3. Lej krējuma maisījumu olās un rūpīgi maisi. Tad lej mērci atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns karsē, līdz mērce sabiezējusi. Uzmanies, nekādā gadījumā mērcei nedrīkst ļaut uzvārīties, pat ne uzmest burbuli. Noņem mērci no uguns un iemaisi brendiju. Pasniedz siltu.
Ņem vērā!
Šo pudiņu vari pagatavot vismaz trīs mēnešus iepriekš. Turi to ledusskapī, ietītu tīra auduma gabalā un folijā, un laiku pa laikam apslaki ar brendiju vai rumu. Pasniegšanas dienā to stundu sutini ūdens peldē.
Recepte no žurnāla Garšīgs
Sastāvdaļas
- Neliels burkāns, sarīvēts - 1.gab
- Cukurots ingvers - 70.g
- Žāvētas melnās plūmes (sagrieztas gabaliņos) - 150.g
- Cukurotas citrusu sukādes - 100.g
- Žāvētas dzērvenes - 150 g.g
- Tumšās rozīnes - 300.g
- Gaišās rozīnes - 200.g
- Ābols, sagriezts sīkos gabaliņos - 1/2.gab
- Rīvēta miziņa no 1 apelsīna
- Plus nedaudz sviesta un miltu formas sagatavošanai, sauja lobītu mandeļu, ko iebērt formas apakšā
- Kokteiļķirši - 130.g
- Brūnais cukurs - 100.g
- Portera alus - 200.ml
- Olas, viegli sakultas - 4.gab
- Sāls - 1/2.tējk.
- Rīvēts muskatrieksts - 1/2.tējk.
- Sula no viena citrona
- Milti - 200.g
- Maltas mandeles - 100.g
- 2 katli ar vāku, kuros ietilpst pudiņa formas