Gatavosim piparkūku mīklu paši!!
Lieliska pirmssvētku ģimeni vienojoša tradīcija ir piparkūku cepšana. Vēl interesantāk ir kopīgi gatavot īstu piparkūku mīklu no medus un īstajām garšvielām. Mums iznāca lieliskas, trauslas un smaržīgas piparkūkas un daudz prieka. Pamēģiniet arī jūs!
Būs nepieciešams:
400 gramu medus (nopērciet 500 gramus),
200 gramu cukura,
550 gramu miltu,
200 gramu sviesta,
2 olas, 2 ēdamkarotes spirta (vismaz 74 %, labāk 96%),
1 tējkarote cepamā pulvera (var aizvietot ar pustējkaroti dzeramās
sodā un pustējkaroti citronskābes.)
Garšvielas: 10 krustnagliņas, 5 pākstītes
kardamona (kvalitatīvas ir ar zaļu apvalciņu un melnām sēkliņām,
pirms malšanas zaļo pāksti noloba un atstāj graudiņus), 1/2
tējkarotes kanēļa, 1 tējkarote ingvera (tā, kas žāvēts un samalts,
svaigais nederēs), 1/2 tējkarotes sarīvēta muskatrieksta, 5 melnie
pipari, 1 tējkarote koriandra, nažagals malta anīsa (var būt 5
graudiņi, kas izlobīti no zvaigžņu anīsa).
Pagatavošana: Garšvielas samaļ kafijas
dzirnaviņās, pirms tam sarīvējot muskatriekstu, izlobot anīsu un
kardamonu, salaužot krustnagliņas. Aplej ar spirtu. Mikroviļņu
krāsniņā izkausē 100 gramus sviesta un sajauc ar garšvielu un
spirta maisījumu. Medus burciņu atskrūvē, uzliek uz svariem un
noņem liekos 100 gramus medus. Tad burciņu (bez vāka!!!) mikroviļņu
krāsnī uzsilda, kamēr medus kļūst šķidrs. Tad samaisa ar sagatavoto
garšvielu-spirta-sviesta maisījumu. Lej atpakaļ burkā, samaisa un
aizskrūvē cieši burciņu. Ik pa laiciņam apmaisa. Burku liek
nostāvēties vismaz 24 stundas. Šajā laikā spirts un sviests izvelk
visas aromātiskās vielas no garšvielām un medus kļūst tumšāks.
Sakarsē katliņā otros 100 gramus sviesta, bet mikroviļņu krāsniņā
uzsilda medus maisījumu (bez metāla vāka!!!), sakarsētajā sviestā
ber 200 gramu (1 glāzi) cukura, maisot karsē (uzmanīgi ļoti
karsts!!) un pievieno sasildīto medus maisījumu. Maisa un pievieno
sijājot caur sietu 50 gramus miltu. auj visam atdzist, kamēr ir tik
silts, ka rokām nav pārāk karsti
Bļodā iesit un nedaudz sakuļ divas olas. Tām pa virsu ieber 300
gramu miltu un miltos iemaisa cepamo pulveri. Tad lej otru mīklas
pusi un samīca. Mīklai ļauj nostāvēties. Nākamā dienā izveltnē
plānā slānī, izspiež ar formītēm piparkūkas, liek uz plāts,
pārsmērē ar olas baltumu un cep 180 grādu temperatūrā.
Piparkūkas cepa un garšvielas iepazina Elīna Evelīna Puķīte ar
mammu Andu Leiškalni
Ziemassvētku pīrāgu,
kūku un cepumu receptes lasi Mammas virtuvē!