Piparkūku kūka
Mīkla jāgatavo atsevišķi gan brūnajam, gan baltajam biskvītam.
1.Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus saputo ar cukuru krēmveida masā. Atsevišķi stingrās putas saputo olu baltumus.
Baltajam biskvītam miltus sajauc ar citrona miziņu un iejauc dzeltenumu masā.
Brūnajam biskvītam miltus sajauc ar kakao pulveri un garšvielām, tad sajauc ar olu dzeltenumu masu. Pēc tam abās mīklu masās iecilā saputotus olu baltumus.
Pannā ieklāj cepamo papīru, salej mīklu un virsu nogludina līdzenu. Biskvītu cep 12-15 min. 180-200 grādu temperatūrā. Gatavu biskvītu atdzesē un noņem no papīra.
Kūkas pamatne:
Uz baltā biskvīta uzliekam apaļas kūkas pamatni ((24 cm.diametra) kura stindzinas kūku) , un izgriežam apli. No brūnā biskvīta izgriežam divas 6x37 cm lielas taisnstūrveida slejas.
Gar baltā biskvīta malām ar piparkūku formiņu izspiežam 9 sirsniņas. No brūnā biskvīta slejām arī izspiežam 9 sirsniņas. Baltās sirsniņas saliek brūnajā biskvītā, brūnās baltajā.
Saliekam apaļoformu, ieklajam cepamo papīru un ar labo pusi pret pamatu liekam gaišo biskvītu, un pa virsu gar malām brūnā biskvīta slejas. Mīklas slejas stingri piespiež pie formas.
Piparkūku sirsniņas.
Atdzesētu piparkūku mīklu izveltnē puscentimetra biezumā un izspiež sirsniņu formas. Piparkūkas cep 15 min. 200 grādu temperatūrā, tad atdzesē. Skaistākās 4-8 sirsniņas atstāj rotāšanai.
Piparkūku krēma pildījums.
Ar vēsu ūdeni aplej želantīnu, uzbriedina un izkausē ūdens peldē.
Piparkūkas sarīvē uz smalkas rīves.
Saldo krējumu saputo.
Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru ,pievieno brendiju, želantīnu un sarīvētas piparkūkas.
Piparkūku krēmu liek ledusskapī, kad tas sāk stingt, to vēlreiz saputo un iecilā stingri saputotos olu baltumus.
Kūkas veidošana.
Piparkūku krēma pusi iepilda formā, pārber ar atlaidinātiem ķiršiem un liek atlikušo krēmu pa virsu. Ar karoti nolīdzina krēmu.
No palikušā brūnā biskvīta piegriež apaļu plāksni un uzklāj krēmam pa virsu.
Kūku stindzina ledusskapī 8 stundas.Tad noņem formas malu, kūku liek uz šķīvja, lai virspusē būtu gaišais biskvīts.
Kūku rotā ar atliktajām piparkūku sirsniņām, sudraba pērlītēm, pūdercukuru. Labi garšo ar karstvīnu vai punšu.
Iesūtījusi: Iveta Sproģe, recepšu konkursa Paslēp ābolus un piparkūkas našķos dalībniece
Sastāvdaļas
- Piparkūkas - 200.gr.
- Milti - 3.ēd.k.
- Cukurs - 4.ēd.k.
- Piparkūku garšvielas - 1.des.k.
- Olas - 4.gab.
- Brūnajam biskvīts;
- Brendijs - 3.ēd.k.
- Želantīns - 6.ēd.k.
- Salds krējums - 250.ml.
- Kakao pulveris - 1.ēd.k.
- Baltajam biskvītam;
- Olas - 4.gab.
- Cukurs - 50.gr.
- Olas - 4.gab.
- Piparkūku krēma pildījums;
- Piparkūku mīklas - 300.gr.
- Piparkūku sirsniņas;
- Citrona miziņas - 1.ēd.k.
- Milti - 4.ēd.k.
- 4cukurs - 4.ēd.k.
- Saldētu ķiršu - 200.gr.