Mandeļu piparkūkas
Cukuru kopā ar medu un taukiem (vai sviestu), nepārtraukti maisot, uzkarsē katliņā, pēc tam masu atdzesē. Miltus ieber bļodā un sajauc ar cepamo pulveri, mandelēm, kanēli un garšvielām.
Masas vidū izveido bedrīti un ielej atdzesētu medus masu. Pievieno saputotu olu. Vispirms maisa ar karoti, tad mīca ar rokām. Mīklai ļauj pusstundu "atpūsties".
Galda virsmu nokaisa ar miltiem, izveltnē piparkūku mīklu puscentimetra biezumā un ar formiņu izspiež figūriņas.
Piparkūkas pārklāj ar saputotu olas dzeltenumu, rotā ar mandeļu lapiņām un/vai skaidiņām, vai kokosriekstu skaidiņām.
Piparkūkas kārto uz ietaukotas un miltiem izkaisītas cepamās plāts. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 15 minūtes.
Recepte no grāmatas Ēdieni Latvijā, Lolita Šelvaha, izdevniecība Zvaigzne
Sastāvdaļas
- Rotāšanai
- Piparkūku garšvielas - 1.tējk.
- Cepamais pulveris - 1.ēd.k.
- Ola - 1.gab.
- Šķipsniņa sāls
- Cūku tauki vai sviests - 50.g
- Smalki samaltas mandeles - 125.g
- Milti - 560.g
- Pārziešanai 2 olu dzeltenumi
- Cukurs - 125.g
- Vijīgs medus - 370.g
- Kanēlis - 1.tējk.
- Mandeļu lapiņas un skaidiņas
- Kokosriekstu skaidiņas