Vārīti speķa rauši
Pienu, sviestu un sāli sasilda līdz 30 grādiem. Tad maisījumā izšķīdina raugu un izsijātos kviešu miltus un iejauc vidēja biezuma mīklu, kuru izveltnē puspirksta biezā kārtā, izspiež ripas un uz katras liek 1 tējk. pildījuma. Ripas malas saspiež kopā, tad rausīšus liek vārīties karstā sālsūdenī.
Vārīšanas laiks 5 - 8 minūtes. Gatavus rausīšus pasniedz galdā ar kausētu sviestu un skābu krējumu. Ēd karstus.
Rausīšu pildījumam speķi sagriež mazos gabaliņos, pieliek viegli apceptu sasmalcinātu sīpolu, smalkos piparus.
Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004
Sastāvdaļas
- Kviešu milti - 250.g
- Piens - 1/2.glāze
- Sviests - 400.g
- Raugs - 25.g
- Naža gals sāls
- Pildījumam:
- Žāvēts speķis - 100.g
- Sīpols - 1.gab
- Smalkie pipari