Cepta siera kūka ar citronu
Ir, ir vienkārši! Nav jāiecilā stigrās putās sakultas olas un jācep biskvīti, kas sakrītas, vien ciešāk paskatoties. Nekādi vārītie krēmi, zaptes un rozīšu cakināšana. Siera kūka ir vienkārša un patiesa kā paldies. Un, ja tas būs teikts par tavu siera kūku, tad zini – tas ir no sirds.
Kūkas pamatnei labāk izvēlēties sausus, trauslus cepumus – tos ir vieglāk sadrupināt, un pamatne būs irdenāka. Ideāli piemēroti ir cepumi Digestive. No plašās krējumsieru saimes visatbilstošākais būtu Philadelphia siers. Tā kā tas ir gana dārgs, var iztikt arī ar Creme Bonjour vai kādu citu. Šādā gadījumā labāk ir papildus pielikt vēl vienu olas dzeltenumu, lai būtu pilnīgi droši, ka virspuse sarecēs un nesulosies. Karamelizēto citronu vietā ļoti labi garšo arī svaigas ogas vai mērce no tām.
12 gabali
30 minūtes sagatavošanai plus
55 minūtes cepšanai,
plus 2 stundas atdzesēšanai
1. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Izklāj ar cepamo papīru 20 cm
diametra cepamo formu ar noņemamu malu. Bļodiņā izkausē sviestu.
Saberz cepumus sīkās drupatās (to ērti izdarīt, ieliekot cepumus
maisiņā un sadauzot ar mīklas rulli). Ber cepumus un cukuru
sviestā, saspaidi, līdz visi cepumi izmirkuši. Iegūto masu liec
formā un cieši sablīvē. Cep krāsnī 5–7 minūtes.
2. Bļodā sakul olas un olas dzeltenumu ar cukuru un vaniļas cukuru
vai sēklām. Piemaisi krējumsieru un ar mikseri vai putojamo slotiņu
sakul viendabīgā masā. Iemaisi krējumu. Ieber miltus un atkal
sakul, lai neveidojas nekādi kunkuļi. Norīvē visu miziņu no citrona
un līdz ar divām ēdamkarotēm sulas pievieno masai un samaisi.
Iegūto masu lej uz izceptās pamatnes un cep aptuveni 45–50 minūtes,
līdz virspuse mazliet pacēlusies un viducī vairs nav šķidrs. Siera
kūku atdzesē.
3. Kamēr kūka dziest, pagatavo krējuma masu. Sakul krējumu ar
cukuru, ļauj cukuram izkust. Kad kūka atdzisusi līdz istabas
temperatūrai, pārklāj tās virspusi ar krējuma masu un liec
ledusskapī, lai mazliet sarec.
4. Pagatavo karamelizētās citrona šķēlītes. Pannā izkausē cukuru un
pagaidi, līdz tas kļūst dzintaraini dzeltens. Vienu citronu sagriez
puscentimetru biezās šķēlēs un vienā kārtā liec cukurā. Izspied tam
virsū otra citrona sulu. Kad viena puse nedaudz apbrūnējusi,
šķēlītes apgriez. Kad citroni kļūst caurspīdīgi, ar brūnganām
maliņām, tie ir gatavi. Liec tos uz šķīvja vai cepamā papīra
strēmeles, lai atdziest. Siera kūku pasniedz atdzesētu un rotātu ar
citrona šķēlītēm.
Recepte: Ieva Salmane, stils Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs (www.garsigs.lv)
Sastāvdaļas
- Pamatnei:
- Sviests - 50.g
- Sausi cepumi - 140.g
- Cukurs - 1.tējk.
- Siera masai:
- Olas - 2.gab
- Olas dzeltenums - 1.gab
- Cukurs - 150.g
- Sēkliņas no 1 vaniļas pāksts
- Vai 1 paciņa vaniļas cukura
- Krējumsiers - 400.g
- Skābs krējums - 160.g
- Milti - 2.ēd.k.
- Citrons - 1.gab
- Virspusei:
- Skābs krējums - 200.ml
- Cukurs - 1.ēd.k.
- Karamelizētajām citrona šķēlītēm:
- Cukurs - 100.g
- Citroni - 2.gab