Kraukšķīgās piparkūkas (gatavošana pa soļiem)
Piebilde un precizējumi par sastāvdaļām: 100ml tumšais cukura
sirups (es aizvietoju ar šķidro medu,domāju, ka var ari iesala
ekstraktu likt), 150g sviests vai margarins, piparkūku garšvielas
(daudzums - parasti, cik jāliek ir rakstits uz iepakojuma, kādam
miltu daudzumam atbilst).
Pagatavošana: katliņā ielejam ūdeni, sīrupu un ieberam cukuru.
Liekam uz uguns un maisām, līdz cukurs izkūst.Tad noņemam no uguns
un ieliekam iekšā sviestu, maisām, lai izkūst. Miltus sajaucam ar
sodu un beram šķidrajā masā. Mīklu mīcam, lidz tā kļūst spīdiga.
Mīkla sanāk mazliet lipīga, bet tam tā jābūt, galvenais, lai var
savelt bumbu. Ietinam folijā un liekam ledusskapī kā minimums uz 2
stindām, bet vēl labāk, ja uz diennakti. Pirms cepšanas mīkla
jāpatur istabas tempertūrā, lai atpūšas kādu 1-2 stundas.
Mīklu liekam uz cepamapapīra, tad būs vieglāk rullēt, nevajadzēs
bērt miltus, kas būs arī garšīgāk un skaistāk priekšs cepumiem.
Izrullējam plānā kārtiņā- ļoti, ļoti plāni.
Ar formiņām izspiežam cepumiņus. Uz cepamās pannas liekam ar
atstarpēm, jo tie mazliet piepūšas un var salipt. Aptuveni, kā
bildē atstarpes.
Cepam 200 grādos 7-9 minūtes, bet tas atkarīgs no cepumu izmēra. Es
cepu, līdz kļuva skaisti brūni.
Tikko noņemot no cepampannas cepumi ir vēl mīksti, bet pēc dažām
minūtēm, kad atdziest, tie kļūst kraukšķīgi.
Šīs bija manas pirmās piparkūas, un domāju, ka izdevās labi gan
vizuāli, gan ari pēc garšas.
Es visas sastāvdaļas sadalīju ar divi un gatavoju tikai pusi, un
sanāca diezgan daudz cepumu.
Dekorēju ar saputotu olas baltumu, kam pievienots pūdercukurs un
citrona sula. Bet ar dekorēšanu bija problēmas, nesanāca tik
skaisti, kā velējos, nebija atbilstoša maisiņa, caur ko izspiest.
Bet cepumi jau skaisti ari neizdekorēti.
Pirmajai reizei,domaju, pat ļoti labi.
Un burtiņš M manam dēliņam.
Sastāvdaļas
- Milti - 700.g
- Margarīns vai sviets - 150.g
- Cukura sīrups - 100.ml
- Cukurs - 1.glāze
- Ūdens - 100.ml
- Soda - 2.tējk.
- Piparkūku garšvielas - 2.tējk.