Torte Cielaviņa
Pagatavošana:
Gatvo biskvīta mīklu. Cepeškrāsnī apgrauzdē riekstus un, kad tie
atdziest, sasmalcina smalki. Sausā traukā liek olu baltumus un
cukuru sadala trīs daļās, un puto olu baltumus, kuriem pakāpeniski,
nepārtraucot kulšanu, pievieno cukuru. Kuļ stingrās putās tik ilgi,
kamēr apgāžot truku, laukā netek un iecilā izsijātos miltus un
riekstus.
Cep biskvītu:
Uz cepamāpapīra uzzīmē apmēram 26 cm lielus apļus (es zīmēju
lielākus) un par divi cm izgriež lielākus, biskvīta masau sadala
trīs daļās un liek uz katra apļa vidus, un smuki ar nazi vai
lāpstiņu visu izlīdzina un liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 12-150
grādiem, bet katrai cepeškrāsnij jāskatās ir individuāli! Pirmo
pusstundu var likt uz 120 un tad palielināt grādus uz 150! Biskvītu
nevar cept - tam ir jāžāvējas 1,5 stundas - 2 stundām, tas atkal ir
atkarīgs, cik ilgi būs karsēta cepeškrāsns un cik ātri tā karst!
Cepeškrāsns ir vēlama ar ventilatoru, ja nav, tad vajaga, lai visu
laiku ir pusatvērtas durtiņas, lai gaisa cirkulācija notiktu! Kad
biskvīts gatavs, tam ir jāļauj atdzist cepeškrāsnī, tad labāk ņemas
papīrs nost un viņš paliek ciets un nav lipīgs!
Biskvītu parasti cepju vakarā un otrā rītā tik taisu kūku - visu
kopā lieku, jo tā ir vieglāk un labāk. Ja biskvīts salūzt - tas
nekas! Galvenai, lai viens ir vesels pamatnē, jo pārējo jau var
salikt kā puzli! Un tas nebūs manāms!
Gatavo krēmu:
Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un uzvāra sīrupiņu, saputo olu
dzeltenumus un pamazām pielej klāt sīrupu un turpina putot, tad
pievieno mīkstu sviestu un turpina putot, tad pievieno izsijātu
kakao, kas ir samaisīts ar rumu, tad pieliek klāt kondensēto pienu
un visu saputo. Liek ledusskapī, lai nostāvas!
Gatavo krēmu dekorēšanai:
Ūdens peldē silda saldo krējumu, liek klāt sadrupinātu šokolādi un
izšķīdina - jāsanāk masai pabiezai, bet līstošai.
Kārto kūku:
Noņem cepampapīru no biskvītiem, apsmērā ārpusi ar krēmu (divus
biskvītus), liek vienu uz otra, trešo biskvītu uzliek un arī
apsmērē ar krēmu. Kūkas malas arī apsmērē ar krēmu, tad liek apkārt
šokolādes cepumus, kas ir saberzti. Kad malas apliktas ar cepumiem,
tad lej pa visrsu šokolādi un dekorē ar sasmalvinātiem riekstiem!
Liek leduskapī, lai nostāvas un otrajā dienā ir ēdama!
P.S. Es parasti kūku sāku gatavot trešdienas vakarā, ja grib
piektdien ēst!
Kūkas recepti esmu aizguvusi no Zandas Vanagas!
Sastāvdaļas
- bezē biskvītam:
- Cukurs - 415.g
- Olu baltumi - 6.gab
- Milti - 75.g
- lazdu rieksti vai zemesrieksti - 270.g
- Krēmam:
- Olu dzeltenumi - 6.gab
- Cukurs - 40.g
- Ūdens - 60.g
- saldkrējuma sviests - 400.g
- kakao pulveris (labāk krievu) - 4.ēd.k.
- Kondensētais piens - 100.g
- Rums - 50.g
- dekorēšanai vajadzēs:
- melnā (rūgtā) šokolāde - 200.g
- 35% saldais krējums - 100.ml
- lazdu rieksti vai zemesrieksti - 30.g
- šokolādes selga cepumi - 1.paciņa