Putotu olu baltumu torte
1.Bļodā liek visus tortes pamatnei paradzētos
produktus, ar karoti vai pirkstiem ātri saberž kopā, pārklāj ar
pārtikas plēvi un noliek aukstumā uz 30 minūtēm.
2.Biskvītam: olu baltumus atdala no
dzeltenumiem,saputo. Atsevišķi gaišās, biezās putās saputo olu
dzeltenumus ar cukuru. Un baltumus vienkārši stingrās putās, lai
apgāžot trauku tās nekristu laukā, lai labāk putojas olu baltumi es
pieberu mazu šķipsniņu parasto pārtikas sāli.
3.Saputotajos dzeltenumos iemaisa miltus,
kartupeļu cieti un apmēram 1/3 saputoto olas baltumu.
4.Samaisītajā masā lēni iecilā pārējos saputotos
olu baltumus tā, lai nepaliktulielas olas baltumu pikas.
5.Pusi saputotās masas izklāj tortes veidnē (ar
noņemamu malu) uz cepamā papīra (kurš ir iesmērēts ar mazliet
sviesta un veidnes malas arī). Liek sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu
temperetūrā, cep zeltainu (apmēram 10-13minūtes). Tāpat izcep otru
pusi saputotās masas! Var arī cept vienu biskvītu, veidnē liekot
uzreiz visu masu, tikai tad jācep zemākā temperetūrā (180 grādos)
un ilgāku laiku - gatavību pārbauda ar kociņu. Atdzesētu biskvītu
horizontāli pārgriež!
6.Cep pamatni. Ar cepamo papīru izklātā veidnē
liek mīklu un ar roku izlīdzina pa visu veidnes pamatni.
7.Mīklu ar dakšņu sadursta, lai izcepas
vienmērīgi, liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperetūrā cep
apmērma 20 minūtes.
8.Krēmam olu baltumus atadala no dzeltenumiem.
Baltumus liek aukstumā, lai vēlāk izmantotu tortes pārklāšanai.
Dzeltenumus sajauc ar cukuru un miltiem, pievieno nedaudz piena,
lai masa nebūtu pārāk bieza,un labi izmaisa, lai nebūtu kunkuļu.
Pārējo pienu uzkarsē.
9.Uzkarsētu pienu maisot lej olu un miltu masā.Tad
pārlej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns
karsē, līdz masa sabiezē. Uzvārīt nedrīkst,j o tad masa sāks
dalīties.Tad apmaisot atdzesē.
10.Saputo sviestu, pa daļām puto klāt atdzesētu
krēmu. Sviests nedrīkst būt aukstāks par vārīto krēmu. Beigās, ja
vēlas var iemaisīt rumu.
11.Atsevišķā traukāieleik ceturto daļu krēma, tajā
iemaisa šķīstošās kafijas pulveri!
12.Ar kafijas krēmu pārklāj tortes pamatni.
13.Uzliek biskvīta kārtu, to pārklāj ar daļu
krēma, pārber ar jāņogām vai citām ogām (es taisīju ar melenēm un
otreiz ar avenēm), ogas iespiež nedaudz krēmā.
14.Virsū liek otru biskvīta kārtu un visu torti
gan no virspuses, gan no sāniem pārklāj ar pārējo krēmu.Torti
noliek uz vairākām stundām leduskapī (vislabāk uz nakti).
15.Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo stingrās
putās. Tad, nepārtraucot putošanu, pa daļām ber klāt cukuru. Put,
līdz izveidojas bieza,stingranedaudz spīdīga masa.
16.Ar balto masu pārklāj atdzesētās tortes
virspusi un sānus, atstājot 1/3 saputotā olu baltuma
greznošani.
17.Pārpalikušo putoto masu liek konditorejas
maisiņā ar robotu uzgali, uzspiež tortei greznojumu. Uz 5-6 minūtēm
torti ieliek līdz 220 grādiem sakarsētā krāsnī, lai olas baltuma
pārklājums nedaudz apcepas un izsktās skaisti apbrūnējis.
Ļoti Svarīgi! Kad torte pārklāta ar vārīto krēmu , tā
noteikti uz vairākām stundām jāieliek ledusskapī sastingt. Vēlams
1stundu pirms pārklāšanas ar olu baltuma masu torti ielikt
saldētavā. Cepot zem tortes liek vairākās kārtās salocītu
foliju-lai torte no apakšas mazāk sakarstu!
Recepti iesūtīja: Sanita Ozoliņa - Liepkalne, Gatavojamies Valentīndienai! Saldā recepšu konkursa dalībniece
Sastāvdaļas
- Pamatnei:
- Sviests - 80.grami
- Maltas mandeles - 100.grami
- Brūnais cukurs - 50.grami
- Milti - 100.grami
- Cepamais pulveris - 1/2.tējkarote
- Biskvītam:
- Olas - 3.gabalas
- Milti - 2.ēdamkarotes
- Kartupeļu ciete - 1.ēdamkarotes
- Cukurs - 3.ēdamkarotes
- Krēmama:
- Olu dzeltenumi - 3.gabali
- Piens - 1.glāze
- Milti - 3.ēdamkarotes ar kaudzīti
- Cukurs - 100.grami
- Vanilīncukurs - 1.tējkarote
- Sveists - 180.grami
- Šķīstoša kafija - 1/2.tējakarote
- Rums(var arī iztikt bez tā) - 1.ēdamkarote
- Jāņogas vai citas ogas - 1.sauja
- Pārklāšanai:
- Olas baltums - 3.gabali
- Cukurs - 150.grami