Krēmkūka "Fantāzija" Valentīndienas cienastam
Nepieciešamie produkti:
Biskvīta kārtai:
- olas – 5gab
- kviešu milti – 5 ēdamkarotes
- cukurs – 5 ēdamkarotes
Krēma kārtai:
- saldais krējums – 500-600 grami
- cukurs – 400 grami
- Dzeramais jogurts – 1 kg
- Želatīns – 45-50 grami
- Svaigas (ziemā saldētas) ogas
Želejas kārtai:
- Svaigas (ziemā saldētas) ogas
- Želatīns 45-5- grami
- Cukurs 300 grami
Šī krēmkūka ir pati populārākā kūka, ko gatavoju jau vairāku gadu garumā un joprojām nav apnikusi, jo tās versijas un variācijas nav izsmeļamas – tieši tādēļ arī nosaukums „Fantāzija”. Šī kūka ir pagatavojama pat 1,5 stundu laikā, ir gaisīga, nav trekna un pārmēru salda, tādēļ arvien, kur esmu ar to cienājusi, visi allaž ir jautājuši recepti. Tieši tādēļ izlēmu, ka pienācis laiks ar to padalīties, jo, manuprāt, šī kūka arī vizuāli ir ļoti piemērota Valentīndienai, kas tuvojas.
Pirms sāk veidot biskvīta kārtu, ir jāsāk sildīt cepeškrāsns (200°C temperatūra), lai biskvīta kārta neizžūtu, bet vienmērīgi izceptos. Putojamā traukā 5 olas ar 5 ēdamkarotēm cukura saputo stingrās putās. Iesijā 5 ēdamkarotes kviešu miltus, iecilā tos saputotajā masā un lej uz cepešpannas, kurai ir visas malas augstas, un, kas apklāta ar cepamo papīru.
Cep apmēram 10-15 minūtes, liek atdzesēt, atstājot pannā. Uzliek
briedināt želatīnu krēma kārtai. Es parasti to daru 0,5l burciņā.
Visus 50 gramus želatīnu aplej ar remdenu ūdeni, noliek briedināt
uz 30 min, ik pa brītiņam apmaisot.
Pa to laiku, kamēr želatīns briest, saputo saldo krējumu ar nelielu daudzumu cukura sākumā, tad pievieno dzeramo jogurtu, ja vēlas, pierīvē arī citrona miziņu, pievieno vaniļas cukuru. Pievieno vismaz ap 400 gramus cukuru. Jāatceras, ka cukura daudzumam jābūt stipri vairāk, kā nepieciešams pēc garšas pirms želatīna pievienošanas, jo želatīns stipri noņem saldumu masai, kad tas sacietē. Šajā kārtā arī var eksperimentēt – var ņemt dažādu garšu jogurtus, pievienot iespējams vēl želejkonfektes vai riekstus, ierīvēt šokolādi, pievienot kakao, vai iegriežot augļus. Vienīgais nevajadzētu pievienot tādus augļus, kas stipri sasulojas, jo želatīns varētu īsti labi nesaželēt. Es šajā konkrētajā kūkā iegriezu saldētas zemenes.
Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē, ūdeni karsējot, bet neuzvārot, visu laiku maisot, izkausē. Izkausēto želatīnu pievieno krēma masai, iemaisa un uzlej virsū uz izceptās biskvīta kārtas. Liek ledusskapī saželēt (aizņem ap 20-30min), pa to laiku, liek jaunu želatīna daudzumu briedināt 0,5l burciņā. Arī želejas kārta ir pilnīgi Jūsu fantāzijas varā – var ņemt ķiršu (vai jebkuru citu) kompotu, var sablenderēt svaigas (saldētas) ogas, var izmantot sīrupus.
Šajā konkrētajā gadījumā es sablenderēju 500g saldētas zemenes, kam
pievienoju 500g saldētu ķiršu ogu (ar visiem kauliņiem), pievienoju
tam cukuru un ūdens peldē izkausēto želatīnu. Šo masu uzlēju virsū
jau sacietējušai krēma kārtai. Atkal ledusskapī, lai saželē.
Kad kūka saželējusi, to aiz cepamā papīra malām izceļ un novieto uz paplātes vai kūku statīva. Liekās cepamā papīra malas noplēš.
Lai Jums labi garšo!
Sastāvdaļas
- Olas - 5.gab
- Kviešu milti - 5 .ēd.k.
- Cukurs - 5 .ēd.k.
- krēma kārta:
- Saldais krejums - 500 - 600.g
- Cukurs - 400.g
- dzeramais jogurts - 1.l
- Želatīns - 45 - 50.g
- svaigas (ziemā saldētas) ogas
- želejas kārta:
- svaigas (ziemā saldētas) ogas
- Želatīns - 45 - 50.g
- Cukurs - 300.g