Saldumu klasika: Riekstiņi un groziņi ar krēmu - recepte
Bija grūti izvēlēties riekstiņu mīklu, piedāvājums milzīgs un katra citādāka. Man liels prieks par savu izvēli attiecībā uz mīklu. Kur nu vēl labāku! Skaisti un gardi, vienreizēji riekstiņi un groziņi.
Mīkla labi padodas, viegli ar tādu strādāt.
Es cepu tikai pusi no šīm sastāvdaļām.
Smilšu mīklas pagatavošana:
Sviestu/margarīnu istabas tempertūrā sadrupinām ar miltiem, līdz
veidojas drupačaina mīkla.
Olas baltumus atdalām no dzeltenumiem. Baltumus putojam ar cukuru,
līdz stingrām putām, tad pievienojam dzeltenumus un turpinām
putot.
Beigās pievienojam sodu un sāli, vēl mazliet saputojam.
Drupaču mīklā pievienojam saputotās olas un visu izmaisām, tad ar
rokām izmīcam. Ja mīkla līp pie rokām, tad pa ēd.k pievienojam
miltus, lai nelīp. Mīkla sanāk krēmīgi mīksta, maiga, ne cieta.
Gatavo mīklu uz 30 minūtēm liekam ledusskapī.
Pa to laiku gatavojam krēmu.
Katliņā ieliekam 2 olas, pievienojam 4 ēd.k cukuru, vaniļas cukuru
pēc garšas un ar putojamo slotiņu saputojam, pievienojam 4 ēd.k
miltus, visu rūpīgi izmaisām, lai nav kunkuļi. Uzsildām 320 ml
pienu, tā lai mazliet silts. Lejam pienu olu/miltu masā,
izmaisām.
Lielākā katliņā ielejam mazliet ūdeni, tik, lai mazo katliņu var
likt ūdens peldē. Sildām masu ūdens peldē un ar putojamo slotiņu
maisām, lai neveidojas kunkuļi. Sildām, līdz masa paliek stingra,
krēmīga, kādas 10 minūtes.
Noņemam no uguns, pievienojam piena šokolādes gabaliņus - cik tumšu
vēlamies. Izmaisām un ļaujam atdzist. Kad atdziest -
pievienojam 50 g sviestu istabas tempertūrā un putojam krēmu.
Gatavs!
Sasmalcinām riekstus.
Krēmam pievienojam riekstus, izmaisām.
Krēms gatavs!
Jūs, protams, variet izvēlēties citu pildījumu, bet šis būs lēts,
ērts, vienkāršs un, protams, arī gards un citādāks kā ierasts.
Riekstiņi
Ņemam mīklu un liekam formiņās, plānā kārtiņā, tā, ka gandrīz cauri
spīd. Mīkla ir ļoti maiga un viegli pildīt formiņās.
Cepam ap 200 grādiem ap 10 minūtēm, līdz palikuši gaiši brūni un
sausi. To pēc izskata var redzēt, ka gatavi.
Kad visi izcepti, pildām krēmu un liekam pusītes kopā.
Šī mīkla sanāks jebkuram, arī tam, kurš gatavo pirmo reizi.
Mīkla priekš mūsu ekomomikas laikiem, jo sviestu var aizvietot ar
margarīnu un būs daudz lētāk, bet tik pat gardi.
Mīkla sanāk vienreizēji laba.
1. nav jāiesmērē formiņas ar taukvielām, sausās formiņās pildam
iekšā, kad izcepas cepums, tas viegli izslīd ārā. Formiņas atdziest
un tās nav jāmazgā, pildām atkal ar mīklu. Nu super! Var uztaisīt
ļoti plānus cepumus.
Es mīklu samazināju uz pusi. Sanāca 80 pusītes = 40 veseli riekstiņi, un vēl 4 groziņi.
Sastāvdaļas
- Milti - 3.glāzes
- sviests, margarīns - 250.g
- Cukurs - 1/2.glāze
- Olas - 2.gab
- Soda - 1/2.tējk.
- Sāls.šķipsniņa
- Krēmam:
- Olas - 2.gab
- Cukurs - 4.ēd.k.
- Vaniļas cukurs.pēc garšas
- Milti - 4.ēd.k.
- Piens - 320.ml
- šokolāde, rieksti - 320.ml