Dzimšanas dienas torte ar diviem krēmiem
Sastāvdaļas biskvītam uz apaļu 24 cm diametra
formu:
- 8 olas (ja ļoti mazas, tad 10)
- 8 ēd.k cukurs
- 6 ēd.k milti
- 2 ēd.k kartupeļu ciete
- vaniļas cukurs
- kakao
Biskvīta pagatavošana: 4 olas baltumus atdalam no dzeltenumiem.
Baltumus putojam, kad mazliet jau saputoti, tad pievienojam 1 ēd.k
cukuru, turpinām putot, līdz izveidojas stingras putas. 4
dzeltenumus putojam ar 3 ēd.k cukura un vaniļas cukuru (vaniļas
cukuru parasti lieku pēc sajūtas, jo katrai firmai citāda
stipruma)
Kad dzeltenumi saputoti, līdz izšķīdis cukurs un masa palikusi
gaiša, tad lēnām iemaisām izsijātus miltus (3 ēd.k) un 1 ēd.k
kartupeļu cieti. Lēnām, bet kārtīgi izmaisām. Pa karotīitei
pievienojam saputotos olas baltumus, iecilājam, lēni,rūpīgi. Lejam
formā, kurā ieklāts cepampapīrs. Liekam cepties ap 200 grādu
temp.
Sastāvdaļas krēmam:
- 480 ml piens, jo treknāks, jo labāk
- 3 olas
- 1 olas dzeltenums
- 6 ēd.k cukurs
- 6 ēd.k milti
- vaniļas cukurs 1 pacina, bet būtībā pēc garšas, kā jau rakstīju,
katrai firmai savs stiprums
- 200g sviests istabas tempertūrā + 4 ēd.k cukurs (cukura daudzums
uz ne pārāk saldu krēmu, vidēji salds, ja vēlas saldāku, tad
gatavam krēmam pievieno pēc garšas vēl)
(šīs sastāvdaļas skaitās 3 porcijas vārītā krēma, attiecīgi viena
daļa būs viss dalīts uz 3, viena daļa krēms sastāv no 160 ml piens
+ 1 ola + 2 ēd.k cukurs + 2 ēd.k milti )
Krēma pagatavošana:
Mazā katliņā (es izmantoju 1 l katliņu) iesitām 3 olas + olas
dzeltenums, pievienojam 3 ēd.k cukuru un ar putojamo slotiņu
samaisām, līdz viss ir viendabīgs. Pievienojam 6 ēd.k miltus,
izmaisām, lai nav kunkuļi un masa ir viendabīga. Uzsildām pienu,
siltu, ne karstu. Pienu lejam olu masā, izmaisām un liekam ūdens
peldē. Uz gāzes uzliekam katliņu ar ūdeni, lai tajā ieiet mazais
katliņš ar sastāvdaļām. Vāram nepārtraukti, maisot ar putojamo
slotiņu, lēnām masa sāk biezēt, kad jau sabiezēja un ir izveidojies
krēms, pavāram vēl pāris minūtes, lai garšīgāks būtu krēms. Kopā
tas aizņems ap 15-20 minūtes
Sastāvdaļas olbaltuma krēmam:
- 1 olas baltums
- 50ml ūdens
- 8 ēd.k cukurs
- 1/4 tēj.k citronskābe
(krāsai var izmantot kādas krāsvielas, burkānu, biešu sulu, var
pievienot izkausētu šokolādi - gan balto, gan brūno, tad krēms vēl
labāk turēsies un būs brūns - šokolādīgs)
Olbaltuma krēma pagatavošana:
Saputojam olas baltumu putās ar vienu ēd.k cukura. Katliņā ielejam
ūdeni, pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi. Vāram uz nelielas
uguns. Kad parādās burbuļi, no tā brīža vāram ap 7-10 minūtēm ik pa
laikam maisot, jāstāv visu laiku klāt un jāskatās. Šķidrums lēnām
paliek kā sīrups, nedrīkst, lai paliek tumšs, tam nav jāmaina
krāsa. Kad pagājušas 5-7 minūtes mazu pilienu no šī sīrupa ielejam
trauciņā ar aukstu ūdeni, ja sīrups izšķīst ūdenī, tad jāvāra vēl,
ja paliek viena čupiņa un ar pirktiem var salipināt kopā kā tādu
bumbiņu, tad sīrups gatavs.
Ņemam nost no uguns un dažas minūtes pagaidām. Tad karstu, bet ne
tikko no gāzes sīrupu lēnā strūklakā lejam olbaltumam klāt un
nepārtraukti putojam. Ir labi, ja ir vai nu mikseris ar statīvu vai
kāds palīgs, bet es iztiku viena pati, bez statīva.
Kad pievienots viss sīrups, turpinām putot kādas 3-5 minūtes.
Gatavs! Krēmu turam istabas tempertūrā, tam nepatīk aukstums.
Liekam kopā torti:
Brūno biskvīta ripu apsmērējam ar vārīto krēmu, uzberam
sasmalcinātus riekstus. Pa virsu liekam vaniļas biskvītu, kurš jau
iepriekšs apsmērēts ar ievārījumu un jau savilcies. Pāri smērējam
atkal vārīto krēmu, tad liekam brūno biskvītu, tad krēmu, tad
vaniļas biskvītu ar ievārījumu, tad krēmu (biskvīta ripu kartību
var mainīt kadā secībā vēlas). Atlikušo krēmu smērējam gar sāniem,
visu torti kartīgi apsmērējam. Sānus aplipināju ar sasmalcinātiem
zemesriekstiem un lieku ledusskapī, lai viss sacietē.
Kad krēms sacietējis, varam dekorēt ar olbaltuma krēmu.
Krēms labi padodas un turas klāt. Kad viss izdekorēts pēc sirds
patikas, aukstumā neliekam, jo olbaltuma krēmam tas nepatīk.
Gatavās tortes svars pārsniedz 2 kg. Rupji rēķinot izmaksas Ls
2,50.
Torte sanāk ļoti garda, krēmīga un nav sausa. Saldumu var paši
regulēt, ja krēmam pievienos mazliet vairāk cukura, tad būs
saldāka. Man patīk vidēji salda, bet ne pārāk.
Pagatavošanas laiks 5 stundas
Recepti iesūtija: Serjoga, Maikliņš un Natalija
Sastāvdaļas
- Olas - 13.gab
- Cukurs
- Milti
- Kartupeļu ciete
- Vaniļas cukurs
- Kakao
- Piens
- Ūdens
- Citronskābe