Ekonomiskais rabarberrausis
Rausi var ēst gan tikko ceptu, gan atdzesētu.
Sviestu kādu brītiņu patur istabas temperatūrā, lai tas kļūst nedaudz mīkstāks un vieglāk mīcāms. Rausim var izmantot gan liesāku, gan treknāku sviestu, bet pēc garšas ļoti labi var atšķirt, kad esmu noskopojusies un kad bijusi dāsnāka.
Sviestu ieliek dziļākā bļodiņā, pievieno trīs ēdamkarotes cukura un miltus. Ar rokām samīca. Sākuma šķitīs, ka no sviesta, cukura un miltu masas nekad nevarēs samīcīt viendabīgu mīklu, bet patiesībā tā samīcās diezgan ātri. Ja mīcot liekas, ka mīkla ir par treknu (pārāk spīdīga), var pievienot vēl nedaudz miltu. Cepešpannā ieklāj cepampapīru un aptuveni centimetra biezumā ieklāj mīklu. Ar pirkstiem kārtīgi izspaida, lai tā izklājas viscaur viendabīgi. Cepeškrāsni uzkarsē aptuveni līdz 200 grādiem (mazās krāsniņās, kur sildelementi atrodas tuvāk pannai, mīklu cep nedaudz zemākā temperatūrā) un liek cepties mīklu. Cep aptuveni 10 - 15 minūtes, līdz mīkla kļūst zeltaini brūna. Kamēr mīkla cepas, nomizo rabarberus un sagriež mazos gabaliņos. Pārkaisa ar divām ēdamkarotēm cukura. Rudenī rabarberu vietā var izmantot ābolus. Skābo krējumu ieliek bļodiņā, pievieno atlikušās divas ēdamkarotes cukura un nedaudz kanēļa. Kārtīgi izmaisa. Ja baidāties, ka rausis sanāks pārāk skābs, krējumam var pielikt vairāk cukura. Kad mīkla apcepusies zeltaina, tai uzber sagrieztos rabarberus un ieliek vēl uz piecām minūtēm cepeškrāsnī. Kad rabarberi brīdi cepušies, tiem pārlej krējumu un vēl uz divām trim minūtēm ieliek krāsnī. Izņem no krāsns un atdzesē. Auksts rausis nebūs tik drupens.
Gatavo žurnāliste Laura Šupstika
Recepte: Dienas Ēdieni - žurnāls visiem, kam baudu sagādā ēšana un ēdiena gatavošana
Sastāvdaļas
- Milti - 150 - 160.g
- Sviests - 150.g
- Cukurs - 7.ēd.k.
- Rabarberu kāti - 3 - 4.gab
- Skābs krējums - 3 - 4.ēd.k.
- Kanēlis