Rauga mīklas pončiki
Pončiki nav diezin cik veselīgi, tomēr ļoti garšīgi - bērnu dienu garšu atmiņas. Es nolēmu izmēģināt rauga mīklas pončikus. Gatavošana ir ļoti vienkārša, tikai prasa mazliet laika - gan gatavošanai, gan virtuves uzkopšanai.
Sastāvdaļas:
* 25g svaiga rauga
* 200ml piena
* 2 olas dzeltenumi un 1vesela ola
* šķipsniņa sāls
* 8 ēd.k cukurs, bet var arī vairāk vai mazāk
* 500g milti aptuveni
* vai nu vanilīns, vai citrona miziņa, vai kāds alkohols, piemēram rums, konjaks.
Pagatavošana:
Siltā pienā izšķīdinam raugu,pievievojam 1 ēd.k cukuru un 1 ēd.k miltus,visu izmaisam.Taruciņu pārklājam ar pārtikas plēvi un atstājam raudzēties 10 minūtes.
Olas dzeltenumus viegli sakuļam ar atlikušo cukuru,sāli,pievienojam ieraugu,tad lēnām maisam iekšā miltus.Mīklai jāsanāk tādai,lai nelīp pie rokām,jo vēlāk tā būs jārullē. Liekam mīklu trauciņā,pārsedzam ar pārtikas plēvi un liekam siltumā raudzēties uz 1 stundu.
Šādi mīkla izskatās jau uzrūgusi.Izrullējam un ar glāzi izspiežam
aplīšus,kuriem ar vēl mazāku glāzi izspiežam vēl aplīšus,lai
izveidojas gredzentiņi. Uzkarsējam eļļu ap 0,5l un liekam tajā
gredzentiņus.Eļļai jābūt ļoti karstai,kā ieliek gredzentinu tas
automātiski paceļas augšā.Cepam no abām pusēm brūnus,tumši
brūnus.
Jo plānāki un mazāka izmēra poņčiki,jo ātrāk izcepas. Gatavos
poņčikus liekam uz papīa dvieļa,lai eļļa notek.tad liekam traukā un
pārkaisam ar pūdercukuru.
Sastāvdaļas
- Milti
- Raugs
- Olas
- Cukurs
- Eļļa
- Piens